Maca – ce este, proprietăți, beneficii și cum se consumă

Maca – ce este, proprietăți, beneficii și cum se consumă

Maca este o plantă originară din Peru, bogată în minerale esențiale, acizi grași și aminoacizi buni pentru organism. Citește ce proprietăți are, dar și cum se consumă maca!

Maca este o plantă rădăcinoasă ce are beneficii majore pentru organism, în special efecte pozitive asupra sistemului endocrin. Este o sursă naturală pentru sănătatea organismului, considerată chiar și medicament oferit de natură, folosit de mii de ani în zona munților Anzi, Peru. Iată ce beneficii are consumul de maca.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ce este maca

Maca este rădăcina plantei cu denumirea științifică de Lepidium Meyenii, cunoscută și sub denumirea de Ginseng Andin sau Ginseng Peruvian. Face parte din familia cruciferelor, la fel ca broccoli, conopida sau varza, se aseamănă, ca aspect, cu o ridiche, iar culoarea poate fi galben spre crem sau roz deschis, însă poate ajunge și până la nuanțe de mov sau chiar negru.

Are un gust ușor picant, dar plăcut, cu o aroma bogată de malț, care se îmbină perfect cu gustul de cacao.

Ce conține maca

Maca este bogată în vitamine și minerale esențiale pentru organism și are în componență o proteină completă care furnizează corpului aminoacizi esențiali. Este bogată în calciu, fier, magneziu, sulf, potasiu, sodiu, fosfor, dar și vitaminele C, E, B1 și B2.

Maca proaspătă are în compoziție aproximativ 80% apă, dar și cantități mari de fier și calciu. Maca uscată are în compoziție aproximativ 59% carbohidrați, 10% proteine, 2,2 % lipide, 8,5% fibre. De asemenea, în compoziție se regăsesc și acizi grași liberi, acizi linoleici, dar și aminoacizi precum leucina, arginina, lizina, glicina, acid glutamic, serina sau acid aspartic.

Ce proprietăți are maca

Maca este recunoscută pentru valoarea nutritivă ridicată, iar asta o face drept un remediu natural adaptogen. Este considerată un tonic-adaptogen, un tonic ce este capabil să contracareze oboseala fizică și psihică pentru a îmbunătăți rezistența organismului în fața stimulilor externi de stres.

Consumată sub formă de pulbere, adăugată în diferite rețete, maca poate spori capacitatea orgasnismului de a se adapta agenților stresanți psihici sau fizici.

Rădăcina de maca este o sursă bogată de carbohidrați și are un conținut scăzut de grăsimi saturate, sodiu și colesterol. În schimb, are în compoziție o cantitate suficientă pentru necesarul zilnic de fibre, dar și de vitamina B6, magneziu, fier și potasiu.

Ce beneficii are maca

Consumul de maca poate combate stresul și oboseala resimțite în organism datorită aminoacizilor esențiali, sărurilor minerale și vitaminelor din compoziție. Acestea au proprietăți revigorante și energizante și pot îmbunătăți organismul în fața stresului și oboselii accumulate.

De asemenea, maca are în compoziție flavonoide, compuși din plante care ajută la îmbunătățirea stării de spirit prin reducerea stărilor de anxietate sau depresie.

Maca ajută la creșterea densității osoase datorită calciului și sărurilor minerale din compoziție. Este un superaliment indicat și în tratamentul osteoporozei sau anemiei, deoarece are capacitatea de a ridica nivelul hemoglobinei și de a întări sistemul imunitar în combaterea mai multor simptome ale gripei precum febră sau tuse.

Consumul de maca poate ameliora și simptomele premenstruale și ale menopauzei, inclusiv bufeurile și somnul întrerupt. Un consum regulat, cu moderație, poate combate și durerile menstruale.

Maca este alimentul benefic și pentru îmbunătățirea funcției cognitive, inclusiv pentru îmbunătățirea memoriei și concentrării, datorită proprietăților antioxidante și neuroportectoare.

Proprietățile antioxidante din compoziție ajută și împotriva radicalilor liberi, iar, astfel, consumul de maca, poate lupta împotriva celulelor ce pot provoca deteriorarea celulelor.

Unul dintre beneficiile recunoscute ale rădăcinii de maca este potențialul său de a crește libidoul. Există studii mai vechi în care mai mulți bărbați au consumat maca, între 1,5 și până la 3 grame pe zi, iar rezultatul a fost creșterea libidoului. În ciuda studiului, cercetătorii au avertizat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a avea acest rezultat sigur. (sursă studiu: onlinelibrary.wiley.com)

De asemenea, un alt studiu efectuat de cercetători în anul 2015 a dezvăluit faptul că rădăcina de maca poate ajuta la reducerea disfuncției sexuale în rândul femeilor aflate în postmenopauză care luau un antidepresiv. (sursă studiu: .ncbi.nlm.nih.gov)

Cum se consumă maca

Maca este disponibilă pentru consum în mai multe forme. Se poate consuma astfel:

Rădăcina de maca sub formă de pudră de maca;
Pulbere de maca;
Tablete de maca disponibile în comerț;
Extract de maca.

Pudra poate fi adăugată în rețete de smoothie-uri, rețete cu fulgi de ovăz, produse de patiserie făcute în casă, dar și rețete de deserturi, batoane făcute în casă sau rețete de băuturi calde cu lapte.

Când este recomandat consumul de maca

Aportul de maca este recomandat pentru organism în următoarele situații:

În perioade stresante sau epuizante din punct de vedere fizic și psihic;
Înainte de a face sport/exerciții fizice;
Este recomandat persoanelor care doresc să consume o băutură stimulatoare precum cafeaua;
Maca este indicată pentru consum și femeilor care se confruntă cu sindromul premenstrual.

Contraindicațiile consumului de maca

Maca este considerată o plantă sigură pentru organism, însă, ca în cazul oricărui alt supliment, și aceasta trebuie consumată cu moderație și precauție.

Este recomandată pentru consum, pentru început, în cantități/doze mici, pentru a vedea răspunsul organismului, ulterior doza se poate mări la nevoie. Organismul poate avea efecgte diferite de la o persoană la alta, iar în cazuri rare, consumul de maca poate avea efecte secundare precum tulburări digestive sau alergii.

De asemenea, persoanele care se confruntă cu probleme tiroidiene, trebuie să consulte medicul specialist înainte de a include maca în dieta lor, deoarece aceasta conține goitrogeni, care pot interfera cu funcția tiroidiană.

Sursă info: sciencedirect.com; medicalnewstoday.com

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Cum se păstrează corect mierea