MAE: Numărul românilor care au anunțat că sunt în Noua Caledonie a urcat la patru. Este stare de urgență de săptămâna trecută

MAE: Numărul românilor care au anunțat că sunt în Noua Caledonie a urcat la patru. Este stare de urgență de săptămâna trecută

Ministerul de Externe a anunțat luni, 20 mai, că „are în atenție situaţia unui număr total de patru cetățeni români” care s-au adresat Ambasadei României la Canberra și Consulatului General al României la Paris pentru a-și semnala prezența în teritoriul francez de peste mări.

„Reprezentanții Consulatului General al României la Paris, din a căror circumscripţie consulară face parte Noua Caledonie, menţin în permanenţă legătura cu cei patru cetăţeni români, asigurându-i de faptul că au întreprins și întreprind în continuare demersurile necesare în vederea acordării de asistență și protecție consulară, inclusiv prin solicitarea de sprijin autorităților franceze competente”, a transmis MAE.

Cetățenii români au o stare bună de sănătate și se află în continuare în locațiile comunicate la momentul semnalării prezenței în Noua Caledonie, care este teritoriu francez peste mări. Totodată, datele obținute de reprezentanții oficiului consular arată că „situația de pe plan local se ameliorează”, dar „procedura restabilirii ordinii este de durată”.

MAE a precizat că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris: +33147052966 și +33147052755. De asemenea, cine are o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, poate suna la numărul de urgență al Consulatului, +33680713729.

MAE a emis recent o atenționare de călătorie după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a decretat starea de urgență în Noua Caledonie, „pentru a face față încălcărilor grave ale ordinii publice”. Starea de urgență s-a instaurat din cauza protestelor masive.

Revolte în Noua Caledonie, după o dezbatere din Parlamentul francez

Guvernul francez a instaurat miercuri, 15 mai, starea de urgenţă în Noua Caledonie. Revoltele au izbucnit din cauza unui proiect de lege, adoptat de Paris, care le va permite rezidenţilor francezi care locuiesc în Noua Caledonie de 10 ani să voteze în alegerile provinciale. Reprezentanţii poporului indigen Kanak se tem de o reducere a ponderii lor electorale.

Protestatarii au incendiat vehicule şi sedii de firme şi au jefuit magazine. Cel puțin 6 oameni au murit până acum. De asemenea, sute de persoane au fost arestate.

Starea de urgenţă a fost anunțată inițial pentru 12 zile. Măsurile excepţionale includ interzicerea de deplasare între orele 18.00 şi 6.00, interzicerea adunărilor, a transportului de arme şi a vânzării de alcool, precum şi interzicerea aplicaţiei TikTok.

Guvernul francez a lansat duminică, 19 mai, o operaţiune majoră pentru a debloca drumul spre aeroport, după cele 6 zile de revolte împotriva reformei electorale.