MAI, despre OUG antidrog: Marcel Ciolacu a cerut ca șoferii să primească înapoi permisul, dacă analizele nu sunt gata în 72 de ore

MAI, despre OUG antidrog: Marcel Ciolacu a cerut ca șoferii să primească înapoi permisul, dacă analizele nu sunt gata în 72 de ore

Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a declarat luni, 8 iulie, la Digi24, că premierul Marcel Ciolacu a cerut un act normativ prin care șoferii cărora le-a fost reținut permisul în urma testării cu drugtest-ul să îl primească înapoi, dacă rezultatele de la IML nu vin în 72 de ore.

Dacă însă rezultatul probelor de sânge și urină de la IML va veni după 72 de ore și va fi pozitiv, atunci șoferul respectiv va avea dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise.

„Respectăm punctul de vedere al tuturor cetățenilor. Tocmai de aceea, în ședința de la sediul Guvernului de astăzi, de la 14.30, condusă de premierul României, unde au fost prezenți cei doi vicepremieri și ministrul sănătății, domnul premier ne-a solicitat un mecanism, o soluție, astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului inițial în stradă care a ieșit pozitiv și ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns”, a spus Bogdan Despescu.

El a precizat că Ministerul de Interne va analiza variantele și va vedea sub ce formă de act normativ poate fi reglementat acest mecanism, totul urmând să fie rezolvat până la ședința de Guvern de joi, 11 iulie și a explicat concret ce se întâmplă.

„Conducătorul auto este oprit în stradă. Este supus testului drogurilor cu aparatul Dräger 5000 al Poliției Române. Dacă a ieșit pozitiv, este condus la o unitate medicală autorizată. Sau, dacă refuză în stradă, este condus de asemenea, tot de echipajul de poliție, la aceleași unități medicale, unde se procedează la recoltarea probelor biologice. Din acel moment, în 72 de ore, conducătorul auto respectiv trebuie să aibă un răspuns de la autoritățile statului român”, a afirmat Despescu.

Bogdan Despescu. Foto: Hepta

Secretarul de STAT al MAI a precizat că și dacă șoferul a ieșit la aparat pozitiv, și dacă refuză testarea, i se retrage permisul auto pe o perioadă temporară, până la obținerea rezultatului, dar fără dosar penal.

„72 de ore sau mai puțin, depinde când vine răspunsul. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, astăzi, la sediul Guvernului, domnul premier a solicitat act normativ, vedem sub ce formă, ca după 72 de ore să i se restituie permisul de conducere, procedura merge mai departe. Dacă rezultatul la probele biologice, care vin după 72 de ore, va fi pozitiv, se întocmește dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise”, a explicat Despescu.

Oficialul din MAI a adăugat că reprezentanții INML și ai Ministerului Sănătății au susținut că procedura de analiză în laborator durează, la nivel național, de la 2 la 7 zile, iar la București, în această vară, se va ajunge la același termen.

Cât privește impactul Nurofenului, substanță care poate genera rezultate fals pozitive la drugtest, Despescu a spus că „nu sunt de specialitate medic, dar studiez, întreb specialiștii” și că nu MAI trebuie să răspundă, pentru că „avem o reglementare, care stabilește clar cine este responsabil”.

Guvernul va amâna în ședința de joi prevederile controversatei OUG

Executivul a modificat recent Codul Rutier printr-o OUG care prevede că șoferii care nu acceptă să sufle în drugtest sunt lăsați fără permisul auto până vin rezultatele de la IML, lucru care se întâmplă cu întârziere. Totodată, exista posibilitatea ca testele făcute pe loc cu drugtestul să dea rezultate fals pozitive dacă șoferii iau medicamente pentru răceală precum Nurofen sau Paracetamol Sinus. Aceste lucruri au generat nemulțumiri și au fost criticate de șoferi, de societatea civilă și de medicii legiști.

De aceea, Guvernul va proroga în ședința de joi, 11 iulie, prevederile din controversata OUG 84/2024 care schimbă Codul Rutier referitor la controalele antidrog ale șoferilor, au declarat luni, 8 iulie, surse guvernamentale pentru Libertatea.

Mai mult, autoritățile au decis că Institutul de Medicină Legală va intra într-un program accelerat de dotare cu aparate cu fonduri de la Banca Mondială și tot Banca Mondială va face și licitațiile, ca să fie evitate orice controverse.

Astfel, șoferii nu vor mai rămâne fără permisul auto dacă refuză testarea antidrog cu drugtestul.

Lista cu dotările IML

MAI a vrut laboratoare de teste antidrog și la Poliție, nu doar la IML

Pe 6 iulie, Poliţia Română a transmis că durata prea mare a analizării probelor biologice la IML a determinat MAI să introducă posibilitatea să aibă laboratoare proprii pentru analize și pentru a emite cât mai repede un rezultat.

„Deși până în prezent, în legislația anterioară, nu era atributul Poliției Române, acum, în noua legislație, există această posibilitate și cu siguranță timpul de primire a rezultatelor va fi mult mai rapid”, a precizat IGPR.

Totul a venit în contextul modificării Codului Rutier, care prevede acum amenzi pe baza înregistrărilor video ale polițiștilor și șoferilor și noi prevederi privind testarea pentru consum de alcool.

Legiștii au criticat dur ordonanța antidrog, spunând că poate duce la abuzuri

Consiliul Superior de Medicină Legală a anunțat duminică, 7 iulie, că nu a fost informat oficial și nici nu i s-a solicitat un punct de vedere oficial referitor la OUG 84/2024 care schimbă Codul Rutier referitor la controalele șoferilor și că „nu este de acord cu o serie de prevederi apte de a duce atingere prestigiului instituției medico-legale, al sistemului de probațiune judiciară dar și al unor drepturi fundamentale, constituționale”.

CSML a spus că de acum înainte șoferii vor trebui să se supună testării cu drugtest sau alcooltest la solicitarea polițistului rutier, dar „din analiza textului legislativ reiese faptul că polițistul poate solicita testarea și în alte situații, doar că acestea nu sunt obligatorii”, fapt ce „poate duce la abuzuri, nefiind stabilite explicit situațiile în care polițistul poate (fără a fi obligat) să solicite testarea”.

De asemenea, CSML a respins varianta propusă de MAI și adoptată de Guvern, anume ca analizele toxicologice să se facă și în laboratoarele MAI, nu doar la INML, ca până acum.

Mai mult, CSML a susținut că realizarea analizelor toxicologice calitative în laboratoare din spitale sau ale MAI va face să existe două categorii de buletine de analize toxicologice: unele cu valori cantitative provenind din instituțiile medico-legale și altele cu valori calitative provenind din alte laboratoare.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share