Mai mulți bani în conturi pentru milioane de români, la Pilonul III de pensii. Cum este posibil

Mai mulți bani în conturi pentru milioane de români, la Pilonul III de pensii. Cum este posibil

Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,5 miliarde de lei la final de august, o creștere cu 28,6% în comparație cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului trecut. Cel puțin asta arată un raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Mai mulți bani în conturi pentru milioane de români, la Pilonul III de pensii

Așadar, fondurile de pensii private au crescut în momentul în care au fost majorate pensiile plătite de stat.Există chiar mai multe recorduri la Pilonul II și III de pensie, un român care are strâns 2,51 milioane lei la Pilonul II și 2,12 milioane la Pilonul III.

”Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (89,9%)”, se arată în raport, conform RTV. Așadar, valoarea contribuțiilor virate în august a fost de 63,7 milioane de lei, la o contribuție medie de 165 de lei.

Cât despre titlurile de stat, acestea dețineau cea mai mare pondere din cadrul activelor, mai exact 3,63 miliarde de lei, 66% din pondere. Pe locul secund se află acțiunile cu 1,42 miliarde de lei (26%) și obligațiunile coporative pe locul trei, cu 183,93 milioane de lei, mai exact 3,3% din totalul activelor. Cel puțin asta arată datele.

Conform ASF, fondurile de pensii facultative aveau 782.711 participanți în luna august 2024. Pe Pilonul III de pensii private activează fondurile de pensii Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare. Conform legii, fondurile private din Pilonul II pot face plățile spre beneficiari doar în anumite situații specifice.

Pentru început, participantul obține decizia de pensionare pentru limita de vârstă din sistemul public sau obține decizia de pensionare prin invaliditate, indiferent de grad. Se face plata și în caz de deces, moment în care banii ajung spre rudele care rămân în viață, spre moștenitori.

Doar pensiile private din Pilonul II au făcut plăți totale de 2,2 miliarde de lei către 161.000 de beneficiari, până în prezent. Aceste pensii private au un randament de 7,8%. Conform legii, atât cei care participă la Pilonul II de pensii, dar și cei de la Pilonul III facultativ, primesc anual o scrisoare de informare din care află valoarea contului personal.

Cum poți afla unde ai banii pentru Pilonul II de pensii?

Această scrisoare trebuie trimisă până pe 15 mai, la ultima adresă comunicată administratorului fondului de pensii. ”După 15 ani de activitate, fondurile de pensii private Pilon II au circa 8,1 milioane de participanţi, 117 miliarde de lei acumulaţi, dintre care trei sferturi reprezintă contribuţiile virate în sistem şi un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câştigul net adăugat în conturile celor care cotizează la fondurile de pensii private”, a transmis președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun.

Contribuția la Pilonul II este obligatorie pentru angajații până în 35 de ani. Un român care a cotizat timp de 15 ani în timp ce avea un salariu mediu, va avea în cont 48.000 de lei. Conform siteului ASF, oricine poate să afle dacă își introduce CNP-ul, ce fond administrează veniturile. CLICK AICI PENTRU DETALII 

Conform lui Radu Crăciun, președintele Asociației pentru pensiile administrate private, este foarte important de studiat randamentul pe termen lung al pensiilor, nu doar pe 12 luni sau o lună. Banii pot fi luați la pensie, eșalonat sau în rate, indiferent că vorbim de Pilonul II sau Pilonul III. Specialiștii ne sfătuiesc, însă, să optăm pentru plata eșalonată.

Please follow and like us:
Pin Share