Mai mulți suspecți arestați pentru că pregăteau revolte la Kiev și voiau să ocupe Parlamentul ucrainean

Mai mulți suspecți arestați pentru că pregăteau revolte la Kiev și voiau să ocupe Parlamentul ucrainean

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat luni, 1 iulie, destructurarea unui grup de „provocatori” care intenționa să organizeze revolte la Kiev și să ocupe Parlamentul, relatează Ukrainska Pravda.

„Potrivit informațiilor preliminare, grupul era condus de cofondatorul unei organizații publice care este cunoscută încă din 2015 pentru acțiunile sale antiucrainene. Sub pretextul organizării unei așa-zise «adunări», intrușii plănuiau să anunțe «înlăturarea de la putere» a actualei conduceri politico-militare a Ucrainei. Apoi au sperat să ocupe clădirea Radei Supreme a Ucrainei și să-i blocheze activitatea”, transmite SBU, potrivit sursei citate.

Suspecții sunt acuzați că și-au propus să adune oamenii la un miting prezentat drept pașnic pentru a-și pune în aplicare planul. „S-a dorit ca majoritatea participanților la eveniment să fie folosiți «în întuneric» – să nu li se dezvăluie adevăratele intenții legate de provocări. (Provocatorii – n.r.) au sperat să submineze astfel situația socio-politică din cadrul statului nostru, ceea ce ar fi avut un impact semnificativ în favoarea Federației Ruse”, subliniază SBU.

Pentru a-și pregăti planul, principalul organizator a atras mai mulți complici – reprezentanți ai unor organizații publice din Kiev, Dnipro și alte regiuni. Ei au comunicat între ei prin diverse aplicații de mesagerie și se întâlneau doar în grupuri mici, formate din câte trei persoane.

SBU mai afirmă că a efectuat percheziții în acest dosar și a găsit arme și muniții, telefoane mobile și echipamente informatice, precum și documente care conțin dovezi ale unor fapte penale.

Arestați preventiv, suspecții sunt acuzați în temeiul părților 1, 2, 3 din articolul 109 al Codului Penal (acțiuni și instigare la acțiuni care vizează schimbarea sau răsturnarea violentă a ordinii constituționale sau acapararea puterii de stat). „O anchetă este în curs pentru a stabili toate împrejurările săvârșirii infracțiunii și pentru a-i aduce în fața justiției. Făptașii riscă până la zece ani de închisoare și confiscarea bunurilor”, precizează SBU.