Majoritatea românilor sunt nemulțumiți de sistemul de sănătate publică. Care sunt principalele probleme pe care le întâmpină pacienții

Majoritatea românilor sunt nemulțumiți de sistemul de sănătate publică. Care sunt principalele probleme pe care le întâmpină pacienții

Conform Raportului de Sănătate STADA 2024, lansat pentru prima dată în România marți, numai 39% dintre românii intervievați se declară satisfăcuți de modul în care sunt deserviți de sistemul public de sănătate. În acest context, România se situează pe locul 17 din cele 23 de țări analizate.

Majoritatea românilor n-au încredere în sistemul de sănătate publică

Studiul citat de Agerpres indică faptul că accesul la consultații medicale, calitatea serviciilor, lipsa personalului și neîncrederea în liderii din sectorul sănătății sunt motivele principale ale nemulțumirii generale față de sistemele de sănătate.

„Sistemele publice de sănătate din Europa se confruntă cu o nemulţumire în creştere a cetăţenilor în ceea ce priveşte serviciile oferite. Pentru al patrulea an consecutiv, satisfacţia cetăţenilor europeni faţă de sistemele de sănătate din ţările lor a scăzut, ajungând la aproximativ 56%, arată datele STADA Health Report 2024. În schimb, odată cu declinul încrederii europenilor în sistemele publice de sănătate se observă o preocupare crescută pentru măsuri individuale prin care aceştia au grijă de sănătatea lor: exerciţii fizice regulate, adoptarea unei diete sănătoase, activităţi care să sprijine bunăstarea mintală.

În România, gradul de satisfacţie a cetăţenilor se menţine la nivelul din 2023 şi este chiar mai scăzut decât media europeană: doar 39% dintre românii chestionaţi sunt mulţumiţi faţă de modul în care sistemul public de sănătate îi serveşte”, arată studiul.

În ceea ce privește România, respondenții au menționat și lipsa serviciilor de prevenție (37%) ca un factor al încrederii reduse în sistemul public.

Pe de altă parte, studiul arată și motive de satisfacție: 53% dintre românii chestionați sunt mulțumiți de disponibilitatea personalului medical de a oferi consiliere și îngrijiri.

De ce au unii români încredere în sistemul de sănătate publică

Aproximativ 7 din 10 europeni (69%) au o încredere “mare” sau “deplină” în medicina convențională, procentul fiind și mai ridicat în România, unde ajunge la 87%.

„Principala direcţie de acţiune care ar trebui urmărită în efortul de a îmbunătăţi gradul de încredere în sistemele de sănătate este asigurarea ca persoanele care ajung în poziţii de decizie să aibă expertiză în domeniul sănătăţii. Dacă per total aproape 1 din 2 europeni (48%) consideră că ar face o diferenţă dacă factorii de decizie din sectorul sănătăţii ar avea o pregătire în acest domeniu, în România proporţia celor care susţin acest punct este şi mai ridicată, de 62%.

Tot la nivelul ţării noastre, o altă măsură indicată de către cei chestionaţi se referă la extinderea sferei de responsabilitate a farmaciştilor, pentru a sprijini medicii”, se mai arată în studiu.

Principala cauză a încrederii în medicina convențională este convingerea că sfaturile medicilor și farmaciștilor sunt cele mai benefice pentru sănătatea individului.

Studiul a mai evidențiat că medicii de familie și farmaciștii sunt cele mai de încredere surse de informare pentru deciziile legate de sănătate, spre deosebire de “Dr. Google”, “Dr. AI” sau alte surse online, care sunt pe ultimele locuri.

Printre cei mai fericiți respondenți sunt românii

Românii se numără printre cei mai fericiți respondenți (locul 10 din 23): 68% se declară “destul de” sau “foarte fericiți”, comparativ cu media europeană de 67%.

Referitor la sănătatea mintală, românii sunt cei mai mulțumiți dintre toți respondenții: 85% consideră că au o sănătate mintală bună. Cu toate acestea, studiul a relevat o creștere a sentimentului de singurătate, mai ales în rândul tinerilor între 18 și 34 de ani.

Dacă 52% dintre europeni se simt singuri, proporția în rândul tinerilor de 18-34 de ani este de 63%. În România, deși media generală este mai mică (48%), situația tinerilor este similară cu cea europeană (63%).

Raportul de Sănătate STADA 2024, lansat pentru prima dată în România, analizează răspunsurile a peste 46.000 de participanți din 23 de țări.