Manevrele militare ale Chinei în jurul Taiwanului s-au încheiat: „Armata a terminat cu succes toate misiunile”

Manevrele militare ale Chinei în jurul Taiwanului s-au încheiat: „Armata a terminat cu succes toate misiunile”

Manevrele militare de două zile desfășurate de China în jurul Taiwanului, cele mai mari din ultimul an, s-au încheiat, a anunţat, vineri seară, televiziunea oficială chineză, citată de Bloomberg.

Armata chineză a „terminat cu succes toate misiunile” îndreptate împotriva Taiwanului, a informat sâmbătă postul de știri militare de stat CCTV. Un total de 111 avioane chineze și zeci de nave au înconjurat insula autonomă în ultimele două zile, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan.

Manevrele de joi şi vineri s-au desfășurat așa cum era prevăzut, a precizat organul oficial al Armatei Populare de Eliberare, fiind ordonate în urma învestirii lui Lai Ching-te ca președinte al insulei.

Beijingul și-a declarat în ultimele zile nemulțumirea față de noul guvern din Taipei, acuzându-l pe Lai că vrea independența și destabilizarea regiunii. Ultimele exerciții ale armatei chineze au fost cele mai mari din ultimul an efectuate în jurul insulei.

Exercițiile aveau ca scop „să servească drept o pedeapsă puternică pentru actele separatiste ale forțelor care cer independența Taiwanului”, a raportat agenția de presă Xinhua din China, citând un purtător de cuvânt al armatei.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat, sâmbătă, că 46 de avioane militare chineze au traversat vineri linia mediană a strâmtorii Taiwan, care servea drept frontieră neoficială, pe care China afirmă că nu o recunoaşte.

„Recentele provocări militare unilaterale ale Chinei nu numai că au subminat status quo-ul păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan, dar au provocat în mod deschis ordinea internațională și au stârnit îngrijorări și condamnări serioase din partea comunității internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Taiwanului, Karen Kuo, sâmbătă. Taipeiul cere Chinei „să-și asume responsabilitatea globală față de Taiwan și să lucreze pentru a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și în regiune”, a mai spus oficialul.

China consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit încă să o reunească cu teritoriul său, de la sfârşitul războiului civil şi de la venirea la putere a comuniştilor, în 1949. În ultimii ani, Beijingul şi-a intensificat ameninţările şi presiunile politice, economice şi militare asupra Taiwanului.

Beijingul şi-a lansat manevrele la trei zile după ce Lai Ching-te a depus jurământul în calitate de preşedinte al Taiwanului, pentru un mandat de patru ani.

Într-un discurs rostit luni, cu ocazia învestirii sale, Lai Ching-te a cerut Beijingului să înceteze să mai facă ameninţări şi a declarat că niciunul dintre cele două teritorii de o parte şi de alta a Strâmtorii nu este „subordonat celuilalt”, declarații denunţate de China.

Lai Ching-te, care consideră că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul, a propus în trecut un dialog cu China, fără succes.