MApN anchetează cum a apărut Diana Șoșoacă îmbrăcată în vestonul oficial al Armatei Române. „Legea interzice vânzarea sau cumpărarea de echipamente militare”

MApN anchetează cum a apărut Diana Șoșoacă îmbrăcată în vestonul oficial al Armatei Române. „Legea interzice vânzarea sau cumpărarea de echipamente militare”

Ministerul Apărării Naționale a confirmat derularea unei anchete interne pentru a lămuri circumstanțele în care candidata SOS, Diana Șoșoacă, s-a afișat îmbrăcată în uniforma oficială a Armatei Române în producții video difuzate pe rețelele sociale. 

Șoșoacă poartă, în câteva secvențe, un veston care face parte din uniforma activă a militarilor români. MApN va încerca să identifice militarul care i-a pus la dispoziție uniforma. Dacă va exista o plângere împotriva Dianei Șoșoacă, aceasta este pasibilă de amendă: conform Ordonanței Guvernului 51/1994, este interzisă „producerea, vânzarea sau cumpărarea, de către persoane fizice sau juridice, a unor articole din compunerea uniformelor militare, fără avizul instituțiilor publice”.

Armata nu poate impune măsuri legale

Reprezentanții MApN au explicat pentru Libertatea că nu au în competență impunerea legii pe teritoriul național, de aceea va trebui să existe o plângere sau o autosesizare din partea organelor de poliție cu privire la încălcarea de către Diana Șoșoacă a Ordonanței Guvernului 51/1994.

„Respingem cu fermitate orice încercare făcută de oricine de a folosi simboluri și elemente de uniformă ale Armatei. În videoclipuri, vestonul pare același pe care îl avem și noi în dotare. Legal există Ordonanța de Guvern 51/1994, articolul 9; dacă cineva a vândut sau a pus la dispoziție echipamente militare fără acordul MApN este o încălcare a legislației”, a declarat generalul de brigadă Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN, pentru Libertatea.

Surse din Ministerul Afacerilor Interne au explicat pentru Libertatea că, dacă în urma unei anchete a Poliției, se va demonstra faptul că Diana Șoșoacă a purtat vestonul respectiv, alături de echipamente similare uniformei, pentru a „juca rolul” unui angajat MApN, atunci se poate vorbi de deschiderea unui dosar penal. Potrivit articolului 258 din Codul Penal, „(1) folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Sunt suspectați rezerviștii

„MApN poate lua măsuri doar împotriva cadrelor active, nu se poate îndrepta împotriva rezerviștilor sau a altcuiva care a făcut rost de uniforme cine știe de unde”, au mai precizat surse din Armată pentru Libertatea.

Militarii rezerviști, care desfășoară stagii de pregătire de scurtă durată, pleacă acasă cu uniformele militare oficiale. Experții consultați de Libertatea consideră că, cel mai probabil, unul dintre aceștia ar fi reprezentat „sursa” pentru Șoșoacă.

Conform statutului militarului, angajații nu pot să fie membri activi ai unui partid politic, să desfășoare propagandă politică prin orice mijloace sau să facă oricare alte activități care să fie în favoarea partidelor politice sau a candidaților independenți.

În ceea ce privește tehnica militară care apare în videoclipurile de promovare a Dianei Șoșoacă, reprezentanții MApN au precizat că au fost făcute verificări și nu face parte din echipamentele aflate în dotarea Armatei. Cel mai probabil, sunt vehicule vechi de armată care au fost casate și ulterior valorificate în cadrul unor licitații.

Anchetă și la Poliție

Există deja o anchetă în curs cu privire la videoclipurile Dianei Șoșoacă. Senatoarea s-a filmat urcând pe o motocicletă a Poliției Române, purtând vestonul armatei, având pe fundal versurile melodiei care-i însoțește, mai nou, campania electorală. Poliția a demarat o anchetă internă în acest sens.

„Conducerea IGPR condamnă ferm orice asociere a unui angajat al instituției cu o persoană aflată în campanie electorală și folosirea echipamentelor și a tehnicii din dotare pentru promovarea unor programe electorale, candidați ori partide politice. De asemenea, conducerea a dispus de urgență efectuarea de verificări cu privire la posibile încălcări ale legislației electorale și ale Legii privind Statutul Polițistului”, a transmis IGPR într-un comunicat de presă.

Polițistul Valer Kovacs, agentul pe a cărei motocicletă s-a urcat Diana Șoșoacă, este cunoscut în mediul online, unde publică frecvent imagini din timpul misiunilor desfășurate pe autostradă. Acesta a declarat pentru Libertatea că este amic cu Diana Șoșoacă, așa cum are prieteni și în PNL sau PSD, acesta fiind contextul în care, aflată în Timiș, Diana Șoșoacă l-a sunat pentru a se întâlni cu el, pe autostradă.

Kovacs susține că, în interacțiunea cu Șoșoacă, transmisă live pe pagina de Facebook a senatoarei, a specificat că întâlnirea nu este una electorală, susținând că înțelege statutul care-i interzice să se implice în acțiuni politice.

„Eu nu înțeleg de ce ar fi anchetă disciplinară din moment ce azi (n.r. – vineri 31 mai, de fapt) este Ziua Porților Deschise la Ministerul de Interne și toată lumea își face poze cu tehnica din dotare”, a declarat polițistul pentru Libertatea.