MApN demontează un fake news care circulă

RMAG news

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) denunţă „acţiuni de dezinformare”, arătând că forţele române nu au tras asupra dronelor ruse din zona graniţei cu Ucraina. „Atacurile executate de Federaţia Rusă au vizat infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre şi nu obiective de pe teritoriul României, iar forţele şi mijloacele Ministerului Apărării Naţionale dispuse în zona frontierei cu Ucraina nu au executat, în nicio astfel de situaţie, foc asupra mijloacelor de atac ale Federaţiei Ruse”, precizează ministerul român.

MApN răspunde astfel unor „acţiuni de dezinformare prin care se acreditează fals ideea că România a fost vizată de atacurile cu drone ale Federaţiei Ruse” pe platforma X şi pe alte reţele sociale.

Mesajele respective „pretind că România ar fi fost vizată de atacurile cu drone ale Federaţiei Ruse executate în ultimele zile şi că mijloacele de apărare antiaeriană ale Armatei României dislocate la frontieră ar fi executat foc asupra acestora”, arată ministerul.

„Aceste aşa-zise informaţii nu au niciun fundament real”, spune MApN.

Cercetările în zonele din proximitatea porturilor ucrainene continuă pe teritoriul naţional, pentru identificarea posibilelor fragmente de drone căzute, a mai transmis, vineri, MApN.

Investigaţiile echipelor mixte, formate din specialişti din cadrul MApN, SRI şi MAI, continuă în proximitatea localităţii Plauru, judeţul Tulcea, în posibilele zone de incidenţă rămase de cercetat.

Ministerul român arată că în ultimele 24 de ore au fost primite indicii cu privire la două posibile noi zone de incidenţă, aflate pe malul românesc al Dunării, în proximitatea localităţii Periprava.

MApN susţine că în aceste locuri vor avea loc cercetări conform procedurilor, în perioada imediat următoare.

Reprezentanţii ministerului arată că au fost şi indicii care nu s-au confirmat, cum ar fi în zona Niculiţel, despre care au existat referiri în spaţiul public în ceea ce priveşte posibile căderi de fragmente de drone. Cercetările efectuate în această zonă nu au indicat fragmente căzute.

Totodată, sursa citată precizează că toate locurile identificate drept posibile zone de incidenţă se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură.

„Forţele şi mijloacele sunt angajate în cercetări pe o arie extinsă, din proximitatea infrastructurii ucrainene din porturile vizate de atacurile masive din ultimele zile, astfel încât să fie acoperite toate zonele în care ar exista posibilitatea căderii unor fragmente de drone”, subliniază MApN.

În cursul zilei de joi au fost găsite resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2 în proximitatea localităţii Plauru din judeţul Tulcea.

The post MApN demontează un fake news care circulă appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share