MApN reclamă o știre falsă cu privire la antrenamentul piloților ucraineni în România pe avioane F16

MApN reclamă o știre falsă cu privire la antrenamentul piloților ucraineni în România pe avioane F16

Ministerul Apărării Naționale a transmis vineri, 2 august, că pe Telegram a apărut un „Raport despre activitățile MApN privind antrenarea piloților ucraineni în anul 2024” în care se spune că piloții ucraineni au început de 6 luni pregătirea la Fetești și că 3 sunt deja pregătiți să piloteze avioane F-16, lucru catalogat drept un „fals grosolan”.

„Vă semnalăm o dezinformare apărută pe un canal din rețeaua socială Telegram și redistribuită în alte rețele din România, cu privire la un așa-zis «Raport despre activitățile MApN despre antrenarea piloților ucraineni în anul 2024»” – facsimilul marcat cu eticheta «fake news»”, a transmis instituția condusă de Angel Tîlvăr.

Oficialii MApN au precizat că „documentul” care circulă pe rețelele sociale a fost creat prin intercalarea unor paragrafe din raportul real al Ministerului Apărării Naționale pe 2023 cărora li s-au adăugat informațiile false.

„Printre paragrafele – preluate cu erori de redactare – din documentul oficial în discuție a fost strecurat un text redactat neglijent, cu greșeli evidente, fiind, cel mai probabil, un text tradus automat dintr-o altă limbă. Această așa-zisă «informație», căreia i s-a atribuit un titlu pentru crearea unei aparențe de raport oficial, încearcă să acrediteze ideea că piloții ucraineni ar fi început deja pregătirea în Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești, ceea ce este absolut fals”, a subliniat MApN.

Informațiile false strecurate între paragrafele din documentul original al MApN

Și luna trecută MApN a mai semnalat „o nouă încercare de dezinformare pornită de canalele de propagandă” ale Rusiei, prin care se susținea în mod fals că aeronave F-16 au decolat din România cu direcția Odessa pentru a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia.

România are în acest moment 23 de aeronave F-16. În decembrie 2021, Parlamentul a aprobat inițierea achiziţiei a 32 de aeronave F-16 din Norvegia, iar cheltuielile se ridică la 454.000.000 de euro, fără TVA. Până acum, țara noastră a primit 9 dintre cele 32 de aeronave pentru care a plătit.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share