Marcel Ciolacu anunță investiții majore în industrie. „Asta așteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun și prețuri corecte, nu circ în stradă”

Marcel Ciolacu anunță investiții majore în industrie. „Asta așteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun și prețuri corecte, nu circ în stradă”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, înaintea ședinței de guvern, că românii așteaptă de la PSD-PNL „nivel de trai mai bun și prețuri corecte, nu circ în stradă”, anunțând un proiect major de investiții în industria prelucrătoare.

„Alegerile au trecut, revenim la prioritățile românilor”

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, joi, înaintea ședinței de Guvern, despre prioritățile cetățenilor, după alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. Ciolacu a subliniat că inflația scade și că proiectul salariului minim european în România a fost pus în transparență. Românii, a spus președintele PSD, vor să le crească salariile, să se apropie de media europeană, nu au nevoie de „circ în stradă”.

„Alegerile au trecut, revenim la prioritățile românilor. Mă bucur că inflația continuă să scadă ajungând deja aproape de 5%. Vom continua să luăm măsuri pentru a proteja puterea de cumpărare a  populației. Am văzut că a fost pus în transparență publică și proiectul privind introducerea salariului minim european în România. Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană. Cred că asta așteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun și prețuri corecte, nu circ în stradă.Vreau încă o dată să mulțumesc membrilor Guvernului României, indiferent de culoarea politică, pentru atitudinea și neimplicarea activității Guvernului României în campania electorală”, a declarat șeful executivului.

Investiții pentru dezvoltarea industriei prelucrătoare

Marcel Ciolacu a anunțat adoptarea unui „proiect major de invetiții”, de aproximativ 450 de milioane de euro, derulat pe trei ani, pentru dezvoltarea industriei prelucrătoare autohtone, banii provenind din fonduri europene și de la bugetul de stat. „Adoptăm un nou proiect major de investiții, ținta fiind acum dezvoltarea industriei prelucrătoare din România. Este vorba despre o schemă de ajutor de stat cu un buget total de aproape 450 de milioane de euro pe 3 ani, din fonduri europene și de la buget. Companiile pot accesa granturi pentru investiții de la zero sau pentru crearea unei noi activități economice”, a spus Ciolacu.

Premierul a anunțat și o majorare cu 500 de milioane de lei la bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene „pentru a efectua plăți în cadrul Programului Operaţional Regional și a Programului Operaţional Infrastructură Mare. Plătim lucrări realizate în proiecte pentru transport, mediu și energie”.

„Creștem accesul la învățământ de calitate”

Marcel Ciolacu a subliniat și parteneriatul dintre Ministerul Educației și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, „de un miliard de dolari, pe zece ani”. „Cu acești bani creștem accesul la învățământ de calitate pentru cel puțin 300.000 de elevi din ciclul primar și gimnazial. În plus, susținem 100.000 de elevi din învățământul profesional să continue studiile în formele de studiu post-liceal. Și 50.000 de cadre didactice, mai ales cele care predau în zone vulnerabile, vor beneficia de diverse forme de sprijin”, a explicat premierul.

Bani pentru școli „verzi”

Marcel Ciolacu a mai anunțat și că Guvernul va aproba o finanțare de 200 de milioane de euro pentru Ministerul Educației, în vederea reabilitării școlilor pentru ca acestea să aibă o amprentă energetică scăzută. „Aprobăm azi și o decizie importantă pentru dezvoltarea rețelei de școli verzi în România. Finanțăm Ministerul Educației cu 200 de milioane de euro. Banii vor fi utilizați pentru reabilitatea școlilor, astfel încât să avem unități moderne și un consum energetic redus”, a declarat premierul.

Modernizarea infrastructurii vamale

În continuare, a arătat Marcel Ciolacu, în domeniul combaterii evaziunii fiscale, un buget de aproximativ un miliard de lei până în 2030 va fi destinat Programului Multianual de Modernizare și Dezvoltare a Infrastructurii Vamale.

„Înființăm un Centru Național de Analiză Imagistică Vamală, care va analiza imaginile scanate. Sistemele vamale vor fi interoperabile cu cele ale CNAIR și ale Poliției de Frontieră. Astfel, Vama va putea combate mai eficient traficul de droguri, fraudele, evaziunea fiscală și contrabandă. Continuăm astăzi procesul de reorganizare a Ministerului Finanțelor, ANAF și a altor instituții guvernamentale din subordinea acestui minister. Sper ca, la toate ședințele următoare, să avem câte două ministere care vin cu schema de reorganizare ca să finalizăm tot procesul până la finalul lunii, așa cum avem actul normativ aprobat”, a mai spus premierul.