Marea împăcare dintre China şi Australia

RMAG news

Premierul Chinei Li Qiang vizitează duminică o importantă regiune viticolă din Australia afectată de sancţiuni chineze care au fost ridicate recent, simbol al reluării relaţiilor comerciale dintre cele două ţări, transmite AFP.

Aflat în Australia de sâmbătă, Li Qiang urma să viziteze şi o mină de litiu din Perth, în Australia de Vest, înainte de a se discuta luni cu omologul său australian, Anthony Albanese, mai multe subiecte spinoase: drepturile omului, influenţa Chinei în Pacific şi comportamentul considerat „periculos” al armatei chineze în regiune.

„Respectul reciproc, căutarea unui teren comun, în timp ce lăsăm deoparte diferenţele, şi cooperarea (…) constituie un pas important pentru dezvoltarea relaţiilor dintre China şi Australia”, a afirmat Li Qiang sâmbătă într-un comunicat.

O nouă ilustrare a „diplomaţiei panda” a Beijingului, care îşi trimite urşii pe tot globul pentru a pecetlui îmbunătăţirea relaţiilor sale diplomatice, Li Qiang a marcat o primă etapă duminică la Grădina Zoologică din Adelaide, în sudul ţării. El a întrebat despre starea de sănătate a celor doi panda uriaşi împrumutaţi din China în 2009.

„Panda au jucat un rol important în viaţa multor familii din Adelaide şi sperăm că acest lucru va continua”, a declarat ministrul australian de externe, Penny Wong, într-un interviu la televiziune difuzat în aceeaşi zi.

In a less than shocking development Li Qiang announces Adelaide will indeed be lent a new pair of pandas to replace Wang Wang / Fu Ni. SA Premier Peter Malinauskas sort of feigns a look of pleasant surprise at the announcement before everyone vaguely nods/bows (?!) and applauds pic.twitter.com/hrpRXE8Dil

— Stephen Dziedzic (@stephendziedzic) June 16, 2024

 

Între China şi Australia relaţiile au fost tensionate în ultimii ani, în special după o solicitare australiană, în 2020, pentru o anchetă cu privire la originea pandemiei de COVID-19, pe care Beijingul a considerat-o politică, şi după decizia autorităţilor de la Canberra de a exclude producătorul de echipamente Huawei din reţeaua naţională 5G, scrie Agerpres.

China a majorat atunci taxele pe numeroase produse australiene, în special pe vin, carne de vită şi orz. De când laburiştii a ajuns la putere în 2022, majoritatea acestor suprataxe au fost eliminate pe fondul încălzirii relaţiilor dintre Beijing şi Canberra.

Li Qiang urmează să se întâlnească duminică mai târziu cu viticultori din statul Australia de Sud în apropiere de Adelaide. Vizita sa urmează ridicării de către Beijing a majorităţii barierelor comerciale din calea exporturilor australiene, în special la cărbune, cherestea, orz şi vin.

La rândul său, industria homarului australian speră că premierul Li va redeschide piaţa chineză pentru exporturile australiene, ridicând astfel una dintre ultimele sancţiuni comerciale rămase în vigoare.

China este de departe cel mai mare partener comercial al Australiei, absorbind aproape 30% din exporturile sale anul trecut. În 2023, comerţul bilateral a ajuns la 327 de miliarde de dolari, mai scrie AFP.

Chinese Premier Li Qiang has arrived in Canberra – greeted by protesters and supporters. pic.twitter.com/xHHdJeCdXw

— Isabelle Mullen (@ijmullen) June 16, 2024

The post Marea împăcare dintre China şi Australia appeared first on Cotidianul RO.