Maximilian Krah, politicianul acuzat de legături cu China și Rusia, a fost exclus din delegația de europarlamentari a extremiștilor din AfD

Maximilian Krah, politicianul acuzat de legături cu China și Rusia, a fost exclus din delegația de europarlamentari a extremiștilor din AfD

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă-dreapta), care s-a clasat pe locul doi în alegerile europene, i-a interzis luni capului său de listă Maximilian Krah să facă parte din rândurile sale în noul Parlament European (PE). Decizia vine în urma unei serii de scandaluri care i-au afectat campania electorală, relatează France Presse, potrivit news.ro.

„Este cazul”, a declarat luni pentru France Presse un purtăror de cuvânt al AfD întrebat dacă Maximilian Krah va fi exlcus din delegaţia AfD.

Maximilian Krah, un avocat în vârstă de 47 de ani, a fost îndepărtat la sfâşitul campaniei electorale, după ce a declarat că un membru SS „nu este automat un criminal”.

Politicianului i s-a interzis să organizeze mitinguri electorale şi a fost dat afară din birourile de conducere după aceste declaraţii, care au determinat partidul francez Rassemblement National (RN, de extremă-dreapta) să pună capăt cooperării cu AfD în cadrul PE, în care făceau parte din grupul Identitate şi Democraţie (ID).

Eurodeputatul, care candida la un nou mandat, era acuzat totodată de legături cu China şi Rusia. Or, unul dintre asistenţii săi parlamentari, Jian Guo, a fost arestat din ordinul Parchetului federal, la sfârşitul lunii aprilie, din cauza unor acuzaţii de spionaj în beneficiul Beijingului în cadrul instituţiei europene. Un alt fost asistent parlamentar de-al său, Guillaume Pradoura, este anchetat sub acuzația că a jucat „un rol important” în tentativa Kremlinului de a-și promova propaganda și dezinformările prin intermediul unor eurodeputați. Printre eurodeputații care au fost acuzați de răspândirea propagandei ruse se află și Maximilian Krah.

Maximilian Krah, ales duminică, va putea „bineînţeles să facă parte din Parlamentul European”, dar nu din cadrul AfD, a explicat purtătorul de cuvânt citat de France Presse.

Această decizie intervine în contextul în care partidul german de extremă dreapta a atins cel mai mare scor din istoria sa în alegerile europene – de 15,9% -, clasându-se pe poziţia a doua, după CDU/CSU (conservatori) și în fața social-democraților cancelarului Olaf Scholz.

Opoziţia conservatoare şi de extremă-dreapta îi cere lui Olaf Scholz să urmeze exemplul președintelui francez Emmanuel Macron și să convoace alegeri anticipate cu peste un an înainte de termen. Macron a dizolvat parlamentul și a convocat alegeri pe 30 iunie și 7 iulie ca urmare a victoriei RN în alegerile europarlamentare. La rândul său, Scholz refuză categoric un astfel de scenariu. „Data alegerilor la termen este stabilită în toamna lui 2025. Este ceea ce prevedem să facem”, a subliniat cancelarul german.