Ministerul Economiei investește 5 milioane de lei într-o companie de armament. Apoi numește o specialistă în sănătate în conducere

Ministerul Economiei investește 5 milioane de lei într-o companie de armament. Apoi numește o specialistă în sănătate în conducere

Societatea Metrom SA din Brașov, deținută de statul român, produce tablă și bandă de cupru, ca produse civile, dar și degetare pentru muniție mică de infanterie, cartușe, dar și discuri pentru muniția de artilerie. Cum războiul declanșat de Rusia în Ucraina a determinat investiții majore în industria de apărare a României, Ministerul Economiei, acționarul principal al companiei, a investit cinci milioane de lei la începutul acestui an în compania din Brașov. Investiția a vizat în special producția componentelor pentru muniției.

Investiție de 5 milioane lei în industria de apărare

La finalul lunii ianuarie a acestui an, Adunarea Generală a Acționarilor societății Metrom SA a votat majorarea capitalului social cu peste 5 milioane lei, bani veniți de la Ministerul Economiei. De altfel, Ministerul Economiei este principalul acționar al firmei, și avea înainte de majorarea de capital 58% din acțiuni. Restul acțiunilor sunt deținute de către CN Romarm SA, principalul producător de armament al țării.

După investiția de 5 milioane, capitalul social al Metrom SA a crescut de la 14,1 milioane lei la 19,1 milioane. Concret, Ministerul Economiei și-a mărit procentul de acțiuni deținute, de la 3,2 milioane – cu o valoare nominală de 2,5 lei –  la 5,3 milioane. În urma investiției, procentul acțiunilor deținute de minister a crescut la 69,2%. Investiția Ministerului Economiei, făcută printr-un ordin din 18 decembrie 2023, vizează direct producția de muniție.

„A fost aprobată distribuirea sumei de 5.075.000 lei, prevăzută de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru majorarea contribuției statului la capitalul social al S. Metrom SA pentru finanțarea unor investiții necesare protecției intereselor esențiale de securitate națională și care se referă la producția de armament, muniție și material de război”, se arată în minuta ședinței Adunării Generale a Acționarilor din 31 ianuarie 2024.

Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 38,3 milioane lei, realizând un profit net de aproape 3 milioane lei. Datoriile firmei sunt însă de circa 50 milioane lei. Compania are puțin peste 100 de angajați, iar datele arată o majorare exponențială a rezultatelor financiare ale companiei după începerea războiului din Ucraina.

Astfel, spre exemplu, în anul 2020, compania avea o cifră de afaceri de 23,4 milioane lei și un profit net de aproape 700.000 lei. În anul 2022, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 35 de milioane și un profit de 2,8 milioane lei.

Evoluția financiară a Metrom SA

De la Ministerul Sănătății la industria de apărare

Cu trei săptămâni înainte de aprobarea majorării de capital, acționarii Metrom SA, în speță reprezentanții statului român, au desemnat noii administratori ai companiei. Asta pentru că în luna decembrie expiraseră mandatele administratorilor provizorii. Cum nu a fost demarată procedura de selecție a unor administratori permanenți, acționarii au ales din nou administratori provizorii, de această dată pe o perioadă de cinci luni.

De asemenea, s-a hotărât și indemnizația lunară a administratorilor, stabilită la suma de 2.900 lei net lunar.

Schimbarea majoră a fost atât numirea Elenei Stroe în Consiliul de Administrație, cât și desemnarea ei în funcția de președinte a CA-ului companiei. Aceasta este consilier superior în cadrul Ministerului Economiei, minister în cadrul căruia lucrează din anul 2015, cu o scurtă întrerupere la Ministerul Energiei.

Al doilea membru din Consiliul de Administrație, și care a primit un mandat provizoriu de cinci luni, este Trocaru Ion. Acesta este un fost polițist, la Poliția Transporturi Brașov, care în 2022 a avut o pensie specială de 155.000 lei. Acesta a condus timp de 7 ani Regionala de Poliție Transporturi Brașov, funcție care l-a propulsat și în corpului de control al Ministerului Transporturilor, acolo unde între 2016 și 2017 a ocupat și funcția de secretar de stat.

Cel de-al treilea și ultimul membru al Consiliului de Administrație al Metrom SA este Jugănaru Daniela Maria. Aceasta este prim-vicepreședintele organizației de femei a PNL Sector 1, iar din 2020 a lucrat la Ministerul Sănătății, unde a fost consiliera personală a liderului liberal Andrei Baciu. De altfel, pe acesta din urmă l-a urmat și la Casa Națională de Asigurări în Sănătate, unde a fost numită spre finalul anului 2023.

Jugănaru Daniela are o diplomă în Management Spitalicesc, obținută în 2021, după angajarea sa în Ministerul Sănătății, fiind și licențiată în Drept, 2017, la „Dimitrie Cantemir”. Totuși, la bază, pregătirea ei este ca economist, fiind licențiată la ASE, unde are și un master, terminat în 1984.

Înainte de 1990, aceasta a lucrat ca economist la IAMC Otopeni și I. H. Intercontinental, aici între anii 1985 și 1986. De la Intercontinental Jugănaru Daniela s-a angajat la Ministerul Muncii, pe funcția de programator, unde a lucrat din 1986 până în 1990. Potrivit CV-ului acesteia, la Ministerul Muncii a lucrat la „realizarea analizei preliminare aplicației de calcul a plății pensiilor” și „testarea și implementarea programelor de plată pensii”.

După 1990 a mai lucrat la Ministerul Turismului și Ministerul Muncii până în 1995, când s-a mutat în Canada unde a lucrat, tot ca economist, la mai multe firme mici, inclusiv la un dealer auto de mașini second-hand. Se întoarce în România în anul 2010, unde se angajează direct la Ministerul Sănătății, consilier pe afaceri europene. Aici nu rămâne decât un an, pentru că apoi se angajează economist la compania Microelectronica, din Voluntari. Aici lucrează timp de șapte ani, consultant în afaceri. Microelectronica este în insolvență, compania fiind pe pierdere începând cu 2014.

Potrivit declarației de avere din octombrie 2023, suma încasată de la Metrom SA a fost de 17.796 lei, ceea ce reprezintă circa 30% din salariul de 50.000 lei încasat de la Ministerul Sănătății.

Jugănaru Daniela, în campania PNL

Activitatea sa în mediul online, spre exemplu pe pagina sa de Facebook acolo unde are peste 5.000 de urmăritori, arată o implicare consistentă în campania electorală a liberalilor. Majoritatea postărilor din ultimele două luni sunt de fapt redistribuiri ale mesajelor de campanie ale lui Sebastian Burduja, liderul PNL de la București. Spre exemplu, aceasta este și vicepreședinta asociației „Bine faci, bine găsești”, însă nu are nicio postare legată de această asociație.