Ministerul Educației lămurește controversa legată de ”sala de detenție”. Ce vor păți, de fapt, elevii care deranjează orele

Ministerul Educației lămurește controversa legată de ”sala de detenție”. Ce vor păți, de fapt, elevii care deranjează orele

În urmă cu 24 de ore, în spațiul public a apărut o informație conform căreia elevii din România care deranjează orele ar putea ajunge în ”sala de detenție”. Ministerul Educației explică ce vor păți, de fapt, acești tineri.

Ministerul Educației, explicații privind posibiltatea ca elevii care deranjează orele să ajungă în ”sala de detenție”

La mijlocul acestei săptămâni, Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică două proiecte – Regulamentul de organizare şi funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) şi Statutul elevului.

În Statutul elevului se precizează, într-un articol, că elevii care perturbă orele ar putea fi reținuți într-o sală, sub supravegherea unui profesor, unde să citească sau să rezolve fișe de lucru. În media s-a scris de o așa-numită ”sală de detenție”.

Joi, Ministerul Educației a reacționat pe acest subiect. Forul condus de Ligia Deca spune că nu a precizat nicăieri în proiect despre ”săli de detenție”. Oficialii guvernamentali consideră ”eronată” folosirea acestui termen și explică ce vor păți, de fapt, elevii care deranjează orele.

”Având în vedere folosirea eronată, în spațiul public, a sintagmei ‘sală de detenție’, cu referire la una dintre prevederile proiectului de Statut al elevului, vă comunicăm că sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop”, a transmis joi Ministerul Educației.

Ministerul mai spune că ”pentru o informare corectă redăm conținutul integral al articolului din documentul supus consultării publice:

În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.

În acest caz va fi informat, în scris, părintele/ tutorele/reprezentantul legal al elevului”, se arată în Statutul Elevului, pus în dezbatere publică în urmă cu 24 de ore.

Telefoanele mobile ar putea fi interzise

Tot la Statutul elevului, mai există o serie de reglementări sau modificări care vizează menţinerea interdicţiei în privinţa folosirii, de către elevi, a telefoanelor mobile ori a altor echipamente de comunicaţii electronice, în timpul orelor de curs, cu excepţia utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic.

La articolul 15 se spune că ”nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”.