Miniștrii de externe ai UE iau în calcul să impună sancțiuni Israelului

Miniștrii de externe ai UE iau în calcul să impună sancțiuni Israelului

Miniștrii de externe ai UE s-au angajat pentru prima dată într-o discuție „semnificativă” privind sancționarea Israelului dacă acesta nu respectă dreptul internațional umanitar, a declarat luni ministrul irlandez de externe Micheál Martin, potrivit Politico.

„A existat un consens foarte clar cu privire la necesitatea de a susține instituțiile juridice umanitare internaționale”, a declarat Martin reporterilor în urma Consiliului Afaceri Externe.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a hotărât vineri că Israelul trebuie să-și oprească imediat ofensiva din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, și să deschidă punctul de trecere a frontierei Rafah pentru a permite ajutorului umanitar să intre în enclavă nestingherit.

Israelul și-a continuat ulterior operațiunile la Rafah, iar duminică a bombardat o tabără de refugiați, ucigând cel puțin 45 de palestinieni, dintre care peste jumătate erau femei, copii și bătrâni, potrivit autorităților sanitare din Gaza. Loviturile au fost condamnate pe scară largă de liderii UE.

„Pentru prima dată la o reuniune a UE, într-un mod real, am văzut discuții semnificative despre sancțiuni și „ce ar fi dacă”, a spus Martin. El a calificat că există „o oarecare distanță între oamenii care articulează necesitatea unei abordări bazate pe sancțiuni dacă Israelul nu respectă hotărârea CIJ… până la un acord în ședința Consiliului, având în vedere toate perspectivele diferite de acolo”.

„Dar există multă îngrijorare … în rândul statelor membre cu privire la ceea ce este o situație clară în care CIJ a pronunțat, a dat ordine provizorii, iar UE a susținut întotdeauna independența acelei instanțe și necesitatea ca națiunile să o respecte ,” a spus el.

„A existat o discuție puternică cu privire la ordinele provizorii ale Curții Internaționale de Justiție”, a spus Martin, cu „viziuni foarte clare că Israelul ar trebui să adere la acele ordine provizorii de a deschide punctul de trecere a frontierei cu Rafah și de a înceta operațiunile sale militare în Rafah”.

„Una dintre concluzii a fost convocarea unei reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Israel pentru a ridica preocupările noastre grave și pentru a… căuta de la Israel un răspuns în ceea ce privește respectarea ordinelor Curții”, a spus el.

„Dreptul internațional umanitar, respectarea drepturilor omului, este rațiunea de a fi a Uniunii Europene, iar evenimentele de acum pun cu adevărat această problemă în atenție, în special având în vedere atacul de aseară, când atât de mulți oameni nevinovați au fost uciși.”

„Raspunderea este foarte importantă. Este important pentru toți cei care au fost uciși de Hamas să fie responsabili pentru ceea ce a făcut Hamas, pentru miile de palestinieni care au fost uciși cu brutalitate în timpul acestui război”, a spus Martin.

Departamentul israelian de presă externă a declarat pentru POLITICO că nu poate comenta declarațiile lui Martin, dar că înainte de lovituri, „s-a evaluat că nu va exista nicio vătămare neașteptată pentru civili”.

Ei au spus că Mecanismul de constatare și evaluare al Statului Major General al IDF „investiga circumstanțele morții civililor din zonă după lovitură”, iar IDF „regretă orice vătămare adusă civililor neimplicați în timpul luptei”.