Minunea din deșert care a uimit oamenii de știință. Pietrele par să fie tăiate cu laserul și au simboluri gravate, vechi de mii de ani

Minunea din deșert care a uimit oamenii de știință. Pietrele par să fie tăiate cu laserul și au simboluri gravate, vechi de mii de ani

Misterul celor două blocuri de piatră de dimensiuni uriașe, cu tăieturi ce par realizate cu laserul. Au inscripții vechi de mii de ani care au impresionat cercetătorii.

Minunea din deșert care a uimit oamenii de știință. Pietrele par să fie tăiate cu laserul și au simboluri gravate, vechi de mii de ani

În deșertul Arabiei Saudite se află o minune geologică care continuă să uimească oamenii de știință. Două blocuri imense de piatră, cunoscute sub numele de formațiunea Al Naslaa, stau față în față, separate de o fisură atât de perfectă încât pare tăiată cu precizie laser.

Această formațiune misterioasă din deșertul Arabiei Saudite atinge o înălțime de aproximativ 6 metri și o lățime de 9 metri, notează stirileprotv.ro. Spațiul îngust care separă cele două jumătăți este o crăpătură atât de subțire încât abia ar putea găzdui grosimea unui creion.

Geologii sunt fascinați de simetria aproape perfectă a celor două blocuri mari și de netezimea incredibilă a suprafețelor despărțite.

Cum s-a format formațiunea Al Naslaa. Oamenii de știință au mai multe teorii

Una dintre teoriile propuse sugerează că forțele tectonice ar putea fi responsabile pentru această separare unică. Arabia Saudită, deși în mare parte stabilă din punct de vedere geologic, experimentează ocazional mișcări ale scoarței terestre, care ar fi putut provoca fracturarea inițială a stâncii.

O altă ipoteză spune că odată ce s-a format o mică fisură în rocă, vântul și apa au lucrat neobosit timp de milenii pentru a eroda și șlefui suprafețele, rezultând în final această tăietură aparent perfectă.

De asemenea, ciclurile de îngheț și dezgheț ar putea fi responsabile pentru formarea acestui fenomen geologic unic. Apa pătrunsă în microfisuri s-ar fi expandat în timpul înghețului, lărgind treptat crăpătura până la dimensiunile actuale.

Sursa foto: livescience.com / Disdero via Wikimedia Commons

Cel mai fascinant lucru al formațiunii Al Naslaa este modul în care cele două blocuri par să leviteze deasupra solului. Acest efect vizual captivant este creat de prezența unor mici piedestale naturale, cunoscute sub numele de “pietre ciuperci”.

Dincolo de aspectul său geologic fascinant, Al Naslaa este și un sit de importanță arheologică. Suprafețele sale arată activității umane străvechi sub forma unor imagini și simboluri gravate. Aceste gravuri antice reprezintă o varietate de subiecte, de la cai arabi la ibexuri și figuri umane, dar datarea exactă rămâne incertă.

În ciuda numeroaselor teorii și studii, formațiunea Al Naslaa își păstrează o aură de mister.

Please follow and like us:
Pin Share