Mircea Lucescu și arta reabilitării fotbaliștilor proscriși: Alexandru Mitriță, precum Bölöni în 1981

Mircea Lucescu și arta reabilitării fotbaliștilor proscriși: Alexandru Mitriță, precum Bölöni în 1981

Mircea Lucescu (79 de ani) a convocat 25 de jucători pentru primele meciuri din cel de-al doilea său mandat la naționala României, cu Kosovo (6 septembrie) și cu Lituania (9 septembrie) în debutul noii ediții a Ligii Națiunilor.

Mircea Lucescu și arta reabilitării fotbaliștilor proscriși: Alexandru Mitriță, precum Bölöni în 1981

În lot se regăsește și vedeta Universității Craiova, Alexandru Mitriță (29 de ani), fotbalist ignorat de fostul selecționer Edi Iordănescu în ultimul an și jumătate de mandat, din alte considerente decât valoarea ca fotbalist. Neconvocarea lui Mitriță a provocat reacții critice la adresa selecționerului înainte de EURO 2024.

Privind mult înapoi în timp, constatăm că Mircea Lucescu a procedat la fel și cu Ladislau Bölöni în urmă cu 43 de ani. Il Luce l-a readus pe Loți în circuitul naționalei încă de la primul său meci pe banca reprezentativei, 0-0 cu Elveția, disputat la Berna, pe 11 noiembrie 1981.

Bölöni, care pe atunci juca la ASA Târgu Mureș, devenise de vreo cinci ani tricolor de bază, însă selecționerul Valentin Stănescu l-a exclus de la națională, pe linie de partid, în preliminariile CM 1982, din cauza etniei sale maghiare, pentru că eram în grupă cu Ungaria.

Mircea Lucescu l-a rechemat pe Loți Bölöni la națională după două ani de exil

După ce calificarea la Mondialul din Spania a fost compromisă în urma înfrângerii suferite cu Elveția, scor 1-2, pe fostul stadion ”23 August”, Valentin Stănescu a fost înlocuit cu Mircea Lucescu. Il Luce avea 36 de ani și era antrenor-jucător la Corvinul.

Bölöni era printre cei mai buni mijlocași defensivi din România, iar Mircea Lucescu știa foarte bine acest lucru. Loți avea 28 de ani, deci cu un an mai mic decât vârsta pe care o are acum Alexandru Mitriță. ”Bölöni a fost cel mai inteligent jucător”, l-a caracterizat Il Luce pe Loți. Cei doi au fost și colegi de echipă la națională.

Tehnicianul a reconstruit echipa națională în jurul lui Bölöni și a reușit imediat o calificare istorică la EURO 1984, câștigând o grupă infernală cu Italia, campioană mondială en titre, Suedia, Cehoslovacia și Cipru. În acea campanie, Bölöni a marcat golul victoriei împotriva Italiei, 1-0, la București.

Mircea Lucescu a adus un suflu nou și a debutat încă de la primul meci, cu Elveția, tineri precum Rednic, Andone, Iorgulescu, Gabor și Nelu Stănescu. În plus l-a titularizat și pe Klein, care avea o singură selecție.

Mircea Lucescu a construit naționala din 1984 în jurul lui Bölöni

”Când am devenit antrenorul echipei naționale, Bölöni nu mai era de doi ani la prima reprezentativă. Și l-am adus la un meci la Berna, cu Elveția.

L-am transformat din atacant în mijlocaș defensiv, a stat un an la echipa națională, dar Târgu Mureș era permanent pe ultimele locuri și i-am spus că nu-l mai pot chema la națională așa, ori se transferă la o formație care se bate la titlu și cu pretenții europene, ori va fi foarte greu să mai apelez la el pentru prima reprezentativă”, a povestit Lucescu într-un interviu acordat pentru FANATIK în 2019.

Astfel, în vara anului 1984 Bölöni s-a transferat de la ASA Târgu Mureș la Steaua, pe filiera lui Mircea Lucescu: ”Am vorbit la Craiova, Craiova a zis că nu are nevoie, Dinamo nu mai voia unguri după ce rămăsese Sătmăreanu II în Occident, era normal, era echipa Ministerului de Interne, am vorbit cu Valentin Ceaușescu și când a fost să semneze contractul a mers cu mine…

Când a fost să semneze contractul a mers cu mine, efectiv, de mână și-mi cerea mie să particip la discuția de contract, de acte. Și i-am spus ’Loți, nu pot, până-aicea. Te aștept afară’”. 

De ce nu l-a mai chemat Edi Iordănescu la națională pe Alexandru Mitriță

Alexandru Mitriță a început ca titular mandatul lui Edi Iordănescu, în 2022, dar a intrat în dizgrația fostului selecționer după meciurile din Liga Națiunilor și nu a mai fost convocat în preliminariile EURO 2024 și nici în lotul pentru turneul final din Germania

”Alex Mitriţă a fost în circuitul primei reprezentative. Eu tot timpul am văzut multă calitate la el, e un jucător cu mult talent. Poate faptul că nu a fost atât de competitiv cum cred că ar fi putut să fie, cu o mentalitate mai competitivă, a făcut ca el să nu realizeze lucruri şi mai măreţe la cluburile pe unde a fost.

Dar cu tot respectul, nu cred că e momentul acum să vorbim despre alţi jucători. Da, am avut o discuţie cu el pentru că sunt un antrenor care comunică şi tot timpul selecţia a fost făcută nu în funcţie de orgolii sau supărări”, a explicat la un moment dat Edi Iordănescu.

Răzvan Lucescu, despre Alexandru Mitriță: ”Atunci când nu juca, lăsa capul în pământ”

Alexandru Mitriță a lucrat la PAOK Salonic cu Răzvan Lucescu, iar fiul selecționerului Mircea Lucescu a identificat marea problemă a vedetei Universității Craiova:

”Un băiat senzațional, un fotbalist supertalentat, un jucător imprevizibil, un jucător care poate desface apărări când jocul e blocat. Un jucător care poate veni cu acea idee genială și să îți aducă un plus când nu te aștepți.

Singura mea problemă cu Alex, și știe foarte bine că de multe ori am avut discuția asta, a fost că atunci când nu juca, lăsa capul în pământ. Cumva ceda! Nu reacționa… În momentele de dificultate nu știe să lupte. El are nevoie de o echipă unde el să fie rege. Exact cum este la Craiova”.

Lotul convocat de Mircea Lucescu pentru meciurile cu Kosovo și Lituania

PORTARI:Florin NIȚĂ (Damac | Arabia Saudită, 25/0), Horațiu MOLDOVAN (Sassuolo | Italia, 11/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 1/0);
FUNDAȘI: Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 21/1), Cristian MANEA (FC Rapid 1923, 25/2), Andrei BURCĂ (Baniyas | EAU, 31/1), Radu DRĂGUȘIN (Tottenham | Anglia, 21/0), Virgil GHIȚĂ (Cracovia | Polonia, 1/0), Iulian CRISTEA (Universitatea Cluj, 4/0), Nicușor BANCU (Universitatea Craiova, 39/2), Alexandru CHIPCIU (Universitatea Cluj, 45/6);
MIJLOCAȘI: Deian SORESCU (Gaziantep | Turcia, 19/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 28/7), Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 74/15), Răzvan MARIN (Cagliari | Italia, 59/5), Marius MARIN (Pisa | Italia, 22/0), Darius OLARU (FCSB, 20/0), Mihai LIXANDRU (FCSB, 0/0), Ianis HAGI (Rangers | Scoția, 39/5), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 24/4), Florinel COMAN (Al-Gharafa | Qatar, 17/1), Alexandru MITRIȚĂ (Universitatea Craiova | 18/3);
ATACANȚI: Denis DRĂGUȘ (Trabzonspor | Turcia, 15/3), George PUȘCAȘ (Bodrum | Turcia, 44/11), Denis ALIBEC (Farul Constanța, 39/5).

Conform FRF, din lotul lărgit fac parte și Răzvan Sava, Constantin Grameni, Marius Corbu și Louis Munteanu. Cu toate acestea, selecționerul Mircea Lucescu a hotărât ca aceștia să se alăture echipei U21 pentru meciurile importante pe care selecționata Under 21 le dispută luna aceasta împotriva Muntenegrului și Finlandei.

Mircea Lucescu a renunțat la patru stranieri convocați de principiu:

Adrian RUS (Pisa | Italia)
Ionuț NEDELCEARU (Palermo | Italia)
Alexandru CICÂLDĂU (Galatasaray | Turcia)
Daniel PARASCHIV (Oviedo | Spania).

Programul României în Liga Națiunilor

6 septembrie: Kosovo – România
9 septembrie: România – Lituania
12 octombrie: Cipru – România
15 octombrie: Lituania – România
15 noiembrie: România – Kosovo
18 noiembrie: România – Cipru

Please follow and like us:
Pin Share