Modificarea din Codul Rutier care i-a revoltat pe șoferii din România. Refuzul acestui test îi lasă pe loc fără permis

RMAG news

Scandalul a izbucnit în plin sezon al vacanțelor, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care Codul Rutier a fost modificat. Acesta permite retragerea permisului de conducere pentru șoferii care refuză testarea cu aparatul etilotest sau drug-test, până la primirea rezultatelor probelor de sânge.

Nemulțumirea șoferilor și incidența testelor fals pozitive

Nemulțumirea șoferilor a fost amplificată de recunoașterea Poliției Rutiere că între 15% și 20% dintre testele rapide antidrog pot avea rezultate fals pozitive. Astfel, conducătorii auto care refuză testarea inițială sunt obligați să ceară verificarea probelor la Institutul Național de Medicină Legală (INML). În aceste condiții, șoferii pot rămâne fără permis pentru perioade extinse, chiar dacă ulterior se dovedește că nu au consumat substanțe interzise.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a explicat motivele din spatele noii măsuri: „Până în prezent se întocmeau dosare penale atunci când un șofer nu dorea să fie testat cu aparatul etilotest sau de drug-test și era condus la recoltare de sânge. Pe legislația actuală, am venit în întâmpinarea cetățenilor pentru a nu mai întocmi dosare penale, ci a lua doar această măsură administrativă de retragere a permisului de conducere până la primirea rezultatelor”.

În răspuns la revolta șoferilor, Poliția Română a anunțat achiziționarea de teste de ultimă generație și înființarea de laboratoare proprii pentru analizarea probelor, pentru a emite rezultate mai rapide și a reduce perioadele de așteptare pentru șoferi.

„După o analiză efectuată la nivelul Direcției Rutiere, s-a introdus posibilitatea legală de a organiza, de a avea laboratoare proprii Poliția Română pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat”, a adăugat Georgian Drăgan.

Impactul asupra siguranței rutiere

Cu aceste noi măsuri, autoritățile speră să scoată de pe șosele potențialii șoferi periculoși, contribuind astfel la reducerea numărului de accidente rutiere. Totuși, rămâne de văzut cum vor gestiona șoferii și autoritățile aceste schimbări, având în vedere incidența ridicată a testelor fals pozitive și provocările legate de timpii de așteptare pentru rezultatele finale.

Modificarea Codului Rutier reprezintă o încercare a Guvernului de a îmbunătăți siguranța rutieră, dar reacția negativă a șoferilor sugerează că implementarea și eficacitatea acestor măsuri vor necesita monitorizare și ajustări continue.