Monument pentru Generația de Aur, în fața Arenei Naționale. Ce nume grele vin la inaugurare

Monument pentru Generația de Aur, în fața Arenei Naționale. Ce nume grele vin la inaugurare

Generația de Aur va avea începând cu 8 septembrie un monument dedicat ei! Duminică, ora 10:30, în faţa Arenei Naţionale, în rondul de la Maior Coravu, va fi amplasat un monument sub forma unei porți de fotbal, care are 4 metri înălțime, 2,5 metri lățime și o lungime de 10 metri.

Monument pentru Generația de Aur, în fața Arenei Naționale

”La peste 30 de ani de la meciul legendar al României cu Argentina, dăruim Generației de Aur un Monument, un simbol al performanțelor trecute, dar și o mărturie pentru victoriile încă nescrise”, au scris organizatorii pe afișul evenimentului.

La inaugurare vor fi prezenți reprezentanții Generației de Aur și alte personalități marcante din fotbalul românesc. Inițiatorii proiectului ar fi vrut ca evenimentul să fie legat cu ”Meciul de adio” al Generației de aur, organizat pe 25 mai 2024, însă aprobările necesare au durat mai mult decât au preconizat.

Monumentul Generație de Aur este evaluat la peste 160.000 de euro

Lucrarea de artă a fost realizată de artistul plastic Costin Ioniță și este evaluată la peste 160.000 de euro. Monumentul, confecționat din tablă traforată amplasată la nivelul gazonului fără postament vizibil şi din corten, a fost donat municipalității de firma Rusu & Bortun Consultanță SRL.

Iniţiativa a fost susţinută inclusiv de fostul selecţioner Anghel Iordănescu, consilier general în Consiliul General al Municipiului București, din partea PSD.

Cum a fost gândit Monumentul Generației de Aur

”Noi am gândit monumentul, împreună cu artistul Costin Ioniță, astfel încât să fie adecvat locului. De-asta am ajuns la o poartă care povestește despre trecerea de la agonie la extaz, de la victorie la înfrângere.

Este o poartă supradimensionată și are, din punct de vedere design, niște goluri care pleacă de la locurile unde au fost marcate golurile de echipa națională.

Am luat toate golurile – unde a fost locul, unde a intrat mingea în poartă – în cele trei campanii care sunt circumscrise Generației de Aur. În acele locuri, am dezvoltat niște văluriri ale plasei”, a dezvăluit inițiatorul proiectului, Cătălin Rusu, citat de Buletin de București.

Monumentul Generației de Aur FOTO: Buletin de București

 

Generația de Aur a ajuns în sferturi la Mondialul din 1994

Generația de Aur, condusă din teren de căpitanii Gică Hagi și Gică Popescu, a organizat pe 25 mai 2024 ”Meciul de adio”, pe Arena Națională, arhiplină, contra ”Stelelor Lumii”.

Un eveniment de gală la care au participat nume sonore din fotbalul mondial, precum Jose Mourinho, Rivaldo, Dida, Frey, Saviola, Edmilson sau Hristo Stoichkov.

Generația de Aur a realizat calificări cinci  turnee finale: CM 1990, CM 1994, EURO 1996, CM 1998 și EURO 2000. Cea mai mare performanță a fost realizată la World Cup 94 SUA, când Hagi și compania a ajuns până în sferturile de finală, unde a fost eliminată dramatic de Suedia, la loviturile de departajare.

Visul unui Monument pentru Generația de Aur a devenit realitate la 26 de ani de când Gică Hagi cerea statuie pentru fotbaliștii naționalei României, care se pregăteau să participe la Coupe du Monde 1998, ultimul Mondial la care tricolorii au fost prezenți.

”Merităm să ne faceți statuie. Ce facem noi în 10 ani, în condițiile care sunt în România, sociale și tot ce vreți voi, trebuie să ne faceți statuie!”, a răbufnit Gică Hagi, într-o conferință de presă antologică, susținută după amicalul România – Paraguay 3-2, disputat în Ghencea, pe 3 iunie 1998.

Please follow and like us:
Pin Share