Motive de blocare a Dianei Șoșoacă

RMAG news
CCR încă nu a motivat încă decizia referitoare la Șoșoacă, dar mai mult ca sigur au fost motive de procedură, nu motive privitoare la opiniile ei. Iar aceste motive sunt cu duiumul. Stimabila s-a obișnuit să i se ia tot ce spune și face de bun, omitând chestiunile formale, birocratice, absolut necesare conform legii.
Iată câteva motive procedurale pentru care ar fi putut fi invalidată decizia (pripită) a BEC de a admite candidatura dnei Șoșoacă.
Fiind propunerea unui partid, dna Șoșoacă trebuie să atașeze la dosar propunerea de candidatură din partea SOS, care se adoptă de organele statutare ale partidului, conform art. 10 lit. j), coroborat cu art. 13 al. 1 din Legea partidelor politice nr. 14/2003.
Conform statutului Partidului S. O. S. România, candidaturile la prezidențiale se adoptă la propunerea Comitetului Național al partidului, un organ intern format din președinte, 2 prim-vicepreședinți și 12 vicepreședinți. Această conducere a Partidului S. O. S. România a fost înregistrată la Tribunal București la data de 25 mai 2023, iar componența sa scriptică este azi aceeași ca și la data înregistrării. Doar că azi cei doi prim-vice-președinți, precum și 9 din 12 vice-președinți sunt excluși de facto din partid. Foarte interesant este că cei 11 sunt încă înregistrați ca atare la Tribunal, ceea ce înseamnă că acel for statutar fie nu a funcționat deloc (fiind înlocuit de președinte), fie a funcționat ilegal. Este o greșeală pe care partidul SOS a făacut-o și la alegerile din 9 iunie (doar că acelea nu mai pot fi contestate) și pe care o va face și la parlamentare. În actele de la Tribunal încă puteți vedea, de exemplu, că sunt prim-vicepreședinți ai SOS … Silvestru Șoșoacă și Gib Gabriel.
Așadar, propunerea de candidatură la prezidențiale a doamnei Șoșoacă este formulată fie în nume personal de doamna Șoșoacă, fie de un Comitet Național al Partidului S. O. S. România care funcționează ilegal, cu doar 3 vicepreședinți și cu doamna Șoșoacă drept președinte al Comitetului Național.
E clar că, în aceste condiții propunerea de candidatură s-a făcut ilegal, cu încălcarea statului partidului și a legii partidelor, ceea ce constituie un viciu de procedură. BEC ar fi trebuit să invalideze candidatura. CCR nu a făcut decât să constate ilegalitatea deciziei originare a BEC.
Dacă CCR a dat altă motivare acestei decizii, atunci avem o problemă pentru viitor, căci devine un precedent periculos.
Dacă, însă, CCR a dat decizia pe motive de procedură și formă, atunci nu e nimic de obiectat. Cineva trebuia să sancționeze intenția cuiva de a induce în eroare electoratul, ieșind din limitele legii cu candidatura.

The post Motive de blocare a Dianei Șoșoacă appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share