Movilele misterioase din nordul României care au băgat spaima în localnici. Legendele create în jurul lor: uriași, comori ascunse și blesteme

Movilele misterioase din nordul României care au băgat spaima în localnici. Legendele create în jurul lor: uriași, comori ascunse și blesteme

Movilele misterioase care îi înspăimântă pe localnici se află în nordul extrem al României. Nimeni nu știe ce reprezintă, de fapt, aceste grămezi uriașe de pământ, însă în jurul lor s-au creat numeroase legende.

Movilele misterioase din nordul României

În județul Botoșani, mai ales în extremitatea de nord, pe malurile Prutului, se află mai multe movile misterioase de pământ. Majoritatea sunt mari, ușor de văzut și se observă că au fost făcute de mâna omului. Unele sunt pe malurile Prutului, altele lângă iazuri și există și în buza dealurilor ori direct în mijlocul câmpului.

Totuși, nu se știe de unde au apărut, subiect care îi macină pe localnici. Unii spun că aici ar fi îngropați uriași, dar specialiștii în istorie susțin că este vorba despre morminte vechi ce aparțin unor războinici, migratori, care au pierit în această zonă.

Pentru că movilele misterioase sunt poziționate în apropierea satelor, localnicii le cunosc bine. Părinții și bunicii lor le-au spus tot felul de povești, iar grămezile de pământ sunt respectate și temute.

Nu sunt mișcate din loc nici pentru muncile agricole și le lasă așa cum sunt. Cei din Corjăuți, de exemplu, știu că la marginea satului lor se află mormântul unui uriaș. „Uriaşii ăştia au trăit acum 6.000 de ani, aici, la Corjăuţi. Dar şi peste tot la Botoşani. Erau mari tare, spunea bunicul meu, care a aflat de la bunicul lui şi tot aşa.

Avea 20 de metri şi un cap mare. Erau prădalnici şi luau vacile la oameni şi tot ce aveau. Erau răi. Aici, la noi, este mormântul mai multor uriaşi. Dar ăsta din câmp este al unui pui de uriaş. A murit în luptele cu oamenii, că s-a săturat lumea de ei”, a povestit un localnic despre movilele misterioase de pământ, conform adevarul.ro. 

Legendele care s-au creat în jurul locului

Tumuli există și la  Ștefănești, Hudești, Păltiniș, Ripiceni, precum și în alte locuri din zonă. Pe toate, localnicii le consideră morminte de uriași. „Păi nu spunea și în Biblie, la Vechiul Testament, că a fost o vreme când au trăit uriași? Uite astea sunt urmele lor”, a spus un localnic despre movilele înalte cam de 5-6 metri.

„De multe ori, noaptea, se aud vaiete de acolo, gemete. Este blestem greu, Ferească Dumnezeu!”, a spus un alt sătean din Corjăuți. Pe de altă parte, într-unul dintre puținii tumuli inspectați vreodată, cel de la Ripiceni, au fost descoperite, în 1997, schelete de cai.

Acestea ar fi fost îngropate încă din epoca bronzului, cu 4000 de ani în urmă. „Cărbuni şi pământ ars au fost sesizate şi pe fundul camerei, unde s-au aflat, aparent în neorânduială, oase provenite, aşa cum arată analiza osteologică, de la doi cai.

Acestea nu prezentau semne de ardere; doar pe unele porţiuni păstrate de la vertebre şi pe un maxilar superior s-au sesizat urme de culoare violacee, ceea ce ne îndeamnă să credem că resturile au fost depuse după stingerea rugului din groapă, dar într-un moment când focul încă mai mocnea”, a declarat arheologul doctor Florentin Burtănescu în publicaţia de specialitate „Forum cultural”.

Printre movilele misterioase analizate se numără și cel de la Botoșani, cunoscut drept „mormântul crăiesei”. În interiorul lui s-au găsit obiecte de valoare, un schelet uman, dar și scheletul unui cal. „Se spune că avea părul păstrat. Era lung şi roşcat. De aceea au crezut că este o femeie şi i-au spus ‘crăiasa’. După aceea şi-au dat seama că este un bărbat, un războinic, înarmat. A fost îngropat cu tot cu calul”, a menționat profesorul Gheorghe Apătăchioaie.

Please follow and like us:
Pin Share