Mulți români cred că prețurile vor crește în următoarele luni. În plin an electoral, 60,3% dintre aceștia sunt pesimiști în legătură cu viitorul țării. Datele complete ale sondajului INSCOP

Mulți români cred că prețurile vor crește în următoarele luni. În plin an electoral, 60,3% dintre aceștia sunt pesimiști în legătură cu viitorul țării. Datele complete ale sondajului INSCOP

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro, în plin an electoral, 60,3% dintre români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, 32,5% sunt optimiști în legătură cu viitorul Romaniei, iar  7.2% au spus nu știu sau nu răspund.

Pe de altă parte,  67.9% dintre românii chestionați se așteaptă ca în următoarele 3 luni prețurile să crească, 13.4% au răspuns că o să rămână la fel, iar 16.9% cred că o să scadă. 1.8% au răspuns nu știu/nu răspund.

 

„Procentul celor care cred că țara merge într-o direcție bună a crescut”

 

Remus Ştefureac, directorul INSCOP, a comentat în cadrul emisiunii News Pass, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV, rezultatele acestui sondaj.

„În primul rând, cred că e firesc să punem și datele puțin în context. Într-adevăr, percepția cu privire la direcție nu este grozavă. Numărul celor care cred că țara merge într-o direcție greșită, ponderea este dublă față de a celor care cred că țara merge într-o direcție bună. Pe de altă parte, comparativ cu situația din urmă cu 6 luni, procentul celor care cred că țara merge într-o direcție bună a crescut de la 25 % la vreo 30%. În ceea ce privește percepția cu privire la inflație, prețuri iarăși cred că e firesc să existe o astfel de percepție, având în vedere că venim după o perioadă destul de lungă în care inflația a afectat serios nivelul de trai a unei mari părți a populației, o afectează în continuare, nici n-ar putea să existe o altfel de percepție. Dacă am compara percepția din România cu modul în care văd europenii sau americanii, luăm regimurile democratice unde avem acces la date, percepția cu privire la direcția în care merg țările lor sau economia, nici acolo nu sunt atat de grozave. În Statele Unite, direcția țării, pozitivă, e văzută de sub 25 %. În multe țări europene, situația e cumva similară cu ceea ce vedem la noi”, a spus Ştefureac.

 

„Mobilizarea la vot de ultim moment poate să influențeze toate aceste lucruri”

 

„E adevărat, avem un an electoral, așa cum ați menționat. În mod normal, în anii electorali, decontează partidele care sunt la guvernare, dar acest lucru se întâmplă cu condiția ca partidele din opoziție să fie suficient de puternice și, cel puțin, dacă ne raportăm la această campanie electorală, la aceste alegeri care urmează, locale și europarlamentare, cu o campanie destul de anemică, aș spune, și o lipsă a unor teme consistente de dezbateri nici din perspectiva localelor, nici din perspectiva europarlamentarelor nu am văzut subiecte grele, serioase de dezbatere și aproape că îmi este foarte greu să spun în ce măsură vor fi afectată partidele, să spunem, aflate la guvernare. Dacă mă uit pe cifrele privind intenția de vot, pare că nu vor fi foarte, foarte afectate.

E adevărat, mobilizarea la vot de ultim moment poate să influențeze toate aceste lucruri. Există uneori și o spirală a tăcerii, nemulțumirile care sunt ținute acolo sub capac și în momentul votului se pot manifesta”,  a mai precizat directorul INSCOP.