Mutatul urşilor nu a dat niciun rezultat, spune ministrul mediului. „S-au consumat sume imense cu aceste proceduri”

Mutatul urşilor nu a dat niciun rezultat, spune ministrul mediului. „S-au consumat sume imense cu aceste proceduri”

Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat sâmbătă, 20 iulie, că mutarea urșilor agresivi dintr-o localitate în alta doar consumă bani și nu dă rezultate.

„S-au consumat sume imense de bani cu nişte proceduri administrative şi tehnice foarte greoaie. Să muţi un urs dintr-un fond cinegetic într-altul, dintr-o localitate într-alta sau dintr-un judeţ într-altul, pe lângă faptul că nu faci altceva decât să muţi problema de la tine din ogradă în ograda altcuiva, costă foarte mult”, a spus Fechet la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, potrivit news.ro.

El a explicat care este procedura în astfel de cazuri și de ce nu dă rezultate.

„Procedura este că mai întâi ursul se prinde într-o cuşcă, este ademenit, este prins într-o cuşcă, pentru că nimeni nu riscă să tranchilizeze un urs liber. Există riscul ca acel tranchilizant să nu-şi facă efectul, să fie insuficient dozat şi atunci ursul respectiv să devină agresiv şi să omoare oamenii din jurul lui. Nimeni nu riscă să-l tranchilizeze în libertate”, a adăugat ministrul.

Fechet a subliniat că „durează o veşnicie să-l prinzi în cuşcă pentru că urşii sunt nişte animale foarte inteligente” și „simt imediat primejdia unei capcane”, iar mutatul într-un alt habitat, sperând că „după relocare se va potoli”, nu dă aproape niciodată rezultatele dorite.

„Un urs-problemă rămâne un urs-problemă. Ursul e mai puţin interesat dacă e în judeţul Argeş sau în judeţul Harghita sau Covasna sau Neamţ”, a conchis Mircea Fechet.

Deputații au votat recent modificarea legii privind împușcarea urșilor, după tragedia din Bucegi, când o tânără de 19 ani din Iași a murit după ce a fost atacată de un urs când se afla pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share