NASA va lansa luni misiunea spre luna Europa a lui Jupiter pentru a vedea dacă poate susține viața

NASA va lansa luni misiunea spre luna Europa a lui Jupiter pentru a vedea dacă poate susține viața

NASA va lansa o misiune dedicată studiului lunii Europa a lui Jupiter, un loc promițător în căutarea vieții în afara Pământului. Spațiul acoperit de gheață al lunii ascunde un ocean subteran vast, iar scopul misiunii Europa Clipper este de a determina dacă acest mediu este capabil să susțină viața, potrivit agenției de presă Reuters.

Programată să intre pe orbită în jurul lui Jupiter în 2030

Misiunea va fi realizată cu ajutorul unei nave spațiale robotizate, Europa Clipper, care va fi lansată pe o rachetă Falcon Heavy de la SpaceX, de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral. După o călătorie de aproximativ 5,5 ani și 2,9 miliarde de km, Europa Clipper este programată să intre pe orbită în jurul lui Jupiter în 2030.

Lansarea, inițial amânată din cauza uraganului Milton, este programată pentru luni, la ora 12:06 ET (16:06 GMT).

Nu căutăm viață ci condiții necesare pentru existența vieții

Cercetătorii sunt foarte interesați de oceanul sărat de apă lichidă care se află sub crusta de gheață a lui Europa. „Există dovezi foarte clare că ingredientele necesare pentru viață există pe Europa. Dar trebuie să mergem acolo pentru a descoperi adevărul”, a declarat Bonnie Buratti, cercetătoare planetară la Laboratorul de Propulsie al NASA, adăugând că misiunea nu are ca scop detectarea vieții, ci studierea condițiilor necesare pentru existența acesteia.

Europa Clipper este cea mai mare navă spațială construită vreodată de NASA pentru o misiune planetară, având aproximativ 30,5 metri lungime și cântărind în jur de 6.000 kg. Navele vor folosi gravitația planetei Marte și a Pământului pentru a-și spori viteza în timpul călătoriei, cu obiectivul de a realiza 49 de zboruri aproape de Europa pe parcursul a trei ani.

Cercetătorii cred că Europa ar putea susține viața

Cu un diametru de aproximativ 3.100 km, Europa are o crustă de gheață estimată între 15 și 25 km grosime, deasupra unui ocean de apă sărată ce ar putea avea între 60 și 150 km adâncime. “Ca lume oceanică, Europa este extrem de interesantă. Această misiune ne va ajuta să înțelegem un segment complex al sistemului nostru solar”, a explicat pentru Reuters Gina DiBraccio, directorul interimar al diviziei de știință planetară a NASA.

Cercetătorii cred că Europa ar putea susține viața, având în vedere că există trei condiții fundamentale pentru aceasta: apă lichidă, chimie adecvată, inclusiv compuși organici, și o sursă de energie.

Deși Europa primește doar 4% din radiația solară comparativ cu Pământul, tensiunea exercitată de atracția lui Jupiter asupra acestui corp ceresc solid pompează în el energie, dând naștere unui mediu în care se poate supraviețui independent de energia solară.

Europa a fost descoperit de Galileo Galilei la început de 1610, cu ajutorul unui telescop simplu. Marele savant a crezut la început că cei patru mari sateliți ai lui Jupiter erau stele, iar descoperirea venea într-o vreme când majoritatea oamenilor credeau încă faptul că Terra este în centrul sistemului solar.

Please follow and like us:
Pin Share