News Focus: Ecourile alegerilor din Franța în online-ul românesc

News Focus: Ecourile alegerilor din Franța în online-ul românesc

Partidul de extremă dreaptă Rassemblement National (Adunarea Națională), condus de Marine Le Pen și Jordan Bardella, a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor anticipate organizate în Franța.

News Focus: Ecourile alegerilor din Franța în online-ul românesc

Înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, partidul lui Le Pen este pe cale să câștige între 250 și 270 de mandate în camera inferioară a Parlamentului francez, fără a atinge însă pragul necesar pentru majoritatea absolută.

Potrivit analizei informat.ro, conversația despre Franța nu a luat încă amploare în sursele online românești, „dar este de așteptat ca volumul comentariilor să crească pe parcursul zilei de azi (luni n.r.)”.

Pe primele locuri în preocupările publicului online din România se situează europenele de fotbal sau examenul de bacalaureat. Potrivit sursei citate, există posibilitatea ca formațiuni politice precum SOS România sau AUR să utilizeze situația din Franța „pentru a aduce în atenție ideea de reviriment al naționalismului la nivel european”.

Analiza, realizată cu ajutorul softului NewsVibe, arată că atunci când a fost abordat subiectul alegerilor din Hexagon, cele mai multe cuvinte cheie menționate fac referire la actorii politici implicați în alegerile legislative din Franța, în special numele liderului Rassemblement National, Marine Le Pen.

„Există un număr important de mențiuni despre toți actorii politici implicați în alegeri – în principal, despre primele trei partide clasate.

Există însă și mențiuni despre termeni în relație cu Franța care au în mod clar legătură cu evoluțiile de la Euro 2024 și nu cu alegerile care au avut loc ieri”, precizează sursa citată.

Unde s-a scris cel mai mult despre legislativele din Franța

Topul surselor media care au menționat Franța este dominat de cele din presa centrală, primul loc fiind ocupat de Aleph News. Cel mai mult s-a scris despre legislativele franceze în zonele Iași și Dâmbovița.

Analiza mai arată că emoji-urile cele mai utilizate arată ideea de confruntare și evoluție, dar și de îngrijorare, în vreme ce hashtag-urile cele mai utilizate sunt centrate pe alegeri, dar sunt și unele care se referă la Euro2024.

„În concluzie, tema alegerilor din Franța a generat interes în media, chiar dacă cel al publicului este deocamdată redus.

Tema va continua să conteze în presă și vizibilitatea sa va crește pe măsură ce se vor clarifica rezultatele, în condițiile în care duminica viitoare va avea loc turul II al alegerilor legislative franceze, care va clarifica de fapt pozițiile actorilor aflați în competiție – inclusiv dacă partidul Adunarea Națională va obține suportul necesar pentru a impune premierul, fără complicații”, mai precizează informat.ro.