Nicole Robu – un fost primar învins de el însuși

Nicole Robu – un fost primar învins de el însuși

A fost primar timp de opt ani. Și-a mințit electoratul în cel mai josnic mod posibil. Promisiunile lui i-ar fi sensibilizat și pe cei mai aprigi dușmani ai săi. Mai cu seamă că el le explica electorilor și sursele de finanțare pentru proiecte sale: stadion cu 40.000 de locuri, sală de sport cu 16.000 de locuri, patru bazine de înot olimpice, câte 200 de blocuri anvelopate, pe an, precum și alte aberații.

Lista de promisiuni

Vraja promisiunilor a ținut două mandate. Nimic din megapromisiunile sale nu s-a concretizat. Timp în care individul-primar își plătea aparițiile tv și în presa scrisă, indirect, prin intermediul societăților aflate în subordinea primăriei. La fel, a procedat individul-primar și în cazul echipei de fotbal a orașului. Sponsorizările către echipă venau lunar tot de la regiile primăriei. Asta până când fotbalul local s-a dus în cap, cu tot cu primarul care se visa antrenor, patron, finanțator și specialist în transferuri de jucători. În tot acest amalgam de situații în care era prins, mereu în ofside, candidatul la cel de al treilea mandat  pierde alegerile locale din anul 2020. Atunci a venit un neamț, fără veleitați administrative, dar care i-a suflat fotoliul de edil. Rănit în orgoliu, fostul primar a așteptat patru ani ca să reintre în lupta pentru a deveni, iar, primul „gospodar” al orașului. Cel mai bine a caracterizat înscrierea lui, în cursa electorală, Ludovic Orban, fostul său șef de partid: „Când ai fost primar te-ai certat și cu stâlpii de electricitate. Nu vâd în dorința lui decât răfuială și lipsă de smerenie pentru greșelile pe care le-a comis… De aceea, îl consider un fel de Șoșoacă în pantaloni”. Fostul său șef de partid nu a mai înțeles să-l sprijine, așa cum s-a întâmplat în perioada comunistă, atunci când Robu, fostul depanator de la IIRUC,  a devenit peste noapte preparator și apoi asistent la Facultatea de Automatizări și Calculatoare. Cu sprijinul unei „tovarășe”, fost prim secretar PCR, la Arad. Revenind în zilele noastre, la alegerile locale din nouă iunie 2024, individul-candidat a pierdut lamentabil, exact așa cum s-a întâmplat și în urmă cu patru ani. Cu toate sforțările sale de a-și ascunde bătrânețea senilă sub o vopsea de păr performantă.

Robu, cel mai mincinos primar al Timișoarei

Nu mai e nici un secret. Pierzătorul cu repetiție al alegerilor locale este Robu Nicolae. Un arădean care i-a mințit pe timișoreni că nu mai poate de dragul lor și că, dacă o să ajungă primar, o să facă din capitala Banatului o bijuterie de oraș. Împins de propriul orgoliu și de faptul că era și președintele organizației județene Timiș a PNL, Robu s-a lansat în promisiuni electorale pe care n-a fost în stare să le ducă la bun sfârșit nici după opt ani de mandat. Considerat, pe rețelele de socializare, drept „cel mai mincinos primar pe care l-a avut Timișoara, din 23 august 1944 și până azi”, Robu pierde fotoliul de edil-șef în 2020.

Până atunci, mincinosul din Arad nu îndeplinise nici măcar 10% din promisiunile electorale. Măcinat de înfrângere și catalogat în publicația Evenimentul zilei, de către medicul psihiatru, Gabriel Diaconu, ca având „afecțiuni  psihice”, Robu nutrește răzbunare și așteaptă patru ani ca să-l prindă la colț pe cel care-i ”furase” demnitatea locală. Până atunci e de menționat un episod care lămurește multe necunoscute privind nominalizarea lui Robu, ca candidat la funcția de primar, din partea PNL, la alegerile locale din anul 2020.

Benone Ardelean, liant bani-putere!

În luna februarie 2020, cu câteva luni înaintea alegerilor locale din acel an, PNL Timiș nu avea candidat pentru funcția de primar al Timișoarei. Șeful filialei județene era Robu Nicolae, pe atunci încă primar al orașului de pe Bega. Nominalizarea sa ca și candidat de către conducerea centrală a partidului era problematică pentru că Robu era în vizorul procurorilor anticorupție, iar acest lucru contravenea statutului partidului. Cu toate acestea, prin mijlocirea deputatului Benone Ardelean, președintele PNL, Ludovic Orban, acceptă, până la urmă, candidatura lui Robu. Discuțiile preliminare s-au purtat într-un local din Timișoara, acolo unde martori ai momentului ne-au povestit următoarele: „la o masă din sală, se aflau Robu și Benone (autointitulat Ben Oni) care au luat prânzul și au discutat preț de vreo oră. Ulterior, Robu a parasit localul, condus de către Benone Ardelean care, după acest moment, a intrat într-un separeu al aceluiași local. Acolo, se aflau asociații grupului de firme Rogera, o societate privată care era pe finalul contractului cu Primăria Timișoara, după trei ani în care gestionase o mare parte din zona verde a Capitalei Banatului. Deși era o firmă al cărei principal obiect de activitate era curățenia în gări și vagoane de călători, Rogera, aflată în sfera de influență a deputatului-predicator Benone Ardelean, câștigă contracte pe bandă rulantă cu primăria condusă de Robu. Odată bătută palma cu frații de religie a lui Benone Ardelean, pentru un nou contract pe alți trei ani cu Primăria Timișoara, Rogera cîștigă nominalizarea lui Robu la locale. De menționat că Robu nu știa că în același restaurant se afla și familia asociată în firma Rogera, dar invers lucrul era cunoscut. Peste ani, după plecarea sa din PNL, fostul șef al liberalilor Ludovic Orban a bâjbâit răspunsul la întrebarea: De ce l-ați nominalizat pe Robu drept candidat la alegerile locale din 2020, când știați că a fost trimis în judecată de către DNA, pentru fapte asociate infracținilor de corupție? Orban s-a mărginit să declare: ”Ce voiați să fac? Era președintele, în funcție, al organizației judetene”. Nici o vorbă despre Benone Ardelean și asociații întru religie cu deputatul-predicator, parcă n-ar fi existat firma Rogera și nimic despre calitea de inculpat a lui Robu Nicolae. Din acestă înțelegere, cine o fi avut de câștigat? PNL-ul, doar Rogera, Benone pastorul-predicator sau poate megacinstitul Robu? Cert este că doi dintre cei nominalizați au avut, totuși, de câștigat. Rogera a obținut, parte a înțelegerii, un contract pe trei ani și Robu nominalizarea. Nu trebuie omis că deputatul-predicator Benone Ardelean i-a dus pe rând la Washigton atât pe Ludovic Orban, cât și pe Robu Nicolae, la un „Mic dejun cu rugăciune” – o manifestare religioasă anuală, la care participă peste 3.000 de invitați, dar și președintele SUA. Asta așa, ca să și-i apropie.

Robu, un șir de titluri fără acoperire în administrația locală

Sunt adevăruri, ascunse până acum, dar care trebuie știute. Nu numai de către timișoreni. De-a lungul mandatelor sale, Robu Nicolae, cel care nu se deplasa la București pentru cele mai importante proiecte ale Timișoarei, ci trimitea doar zeci de adrese pe care-și înșira „nenumăratele” titluri academice, nu era luat în seamă. Așa considera arădeanul, din părinți moldoveni, că „luptă pentru Timișoara”.

 

Pe plan local, același „incoruptibil” Robu plătea aparițiile pe televiziunile și în presa locală prin intermediul societăților aflate în subordinea Consiliului Local, pe care primarul Robu îl controla. Jurnaliștii care scriau în relatările lor adevărul despre situație se alegeau cu diverse „pedepse”. Digi tv văduvită de poziția primarului Robu după accidentul în care un tânăr liberal a murit în urma unei furtuni în care poarta de intrare in Timișoara a căzut peste mașina în care se afla. La sașe ani de la incident, părinții victimei așteptă încă măcar scuze de la Robu, primarul de atunci. Cititorul se poate întreba, pe bună dreptate, ce treabă a avut Robu cu poarta care a căzut, la furtună, peste mașina nefericitei victime. Păi, Robu a dat cu dedicație contractul pentru reabilitarea porții simbolice de intrare în Timișoara firmei Stareto. De ce a făcut „incoruptibilul” Robu această mișcare? E simplu. Stareto a sponsorizat cu mobilier, birourile primarului, a City managerului – Sorin Iacob Drăgoi, un vameș șpăgar și a șefului Poliței locale. De altfel, patronul firmei Stareto a și fost condamnat de către instanța de judecată în acest caz. Robu a scăpat! Nu este singurul dosar în care fostul primar a fost protejat de către procurori. Numele acestora nu mai este un secret. Este vorba despre foștii procurori, Irina Chivu, fost prim-procuror la Parcherul de pe lângă Judecătoria Timișoara, Codrin Gavra, pensionat între timp, dar care a ținut la sertar șase ani dosarul anvelopării unor blocuri în care principalul vizat era Robu, până fapta s-a prescris. Nu l-a întrebat nimeni despre acest lucru, nici măcar fosta șefă a DNA Timișoara, Lavinia Macovei, pensionată, între timp și ea. Fostul procuror, spaima interceptărilor, arădeanul Lucian Dolcu s-a ferit, elegant, să instrumenteze vreun dosar de-al lui Robu Nicolae. A ieșit și el la pensie, dar nu a vorbit niciodată despre fostul primar al Timișoarei cu adânci rădăcini arădene și moldave.

Robu trebuie cercetat penal pentru tăinuirea infractorului

Acest personaj, funebru, protejat de procurori și de unele judecătoare de la Curtea de Apel Timișoara ar fi vrut să fie, din nou, primar în Timișoara, orașul celor mai multe premiere din România. Voturile câștigătoare l-au ocolit și de această dată. Probabil, a fost ultima sa șansă de a-i minți pe timișoreni. În mod normal, semnatarul acestui articol ar fi trebuit să publice și punctul de vedere a lui Robu Nicolae. Lucru pe care, însă, nu-l poate face. Fostul primar Robu mi-a blocat acesul, încă de acum șase ani, la numărul său de mobil, lucru care m-a împiedicat, în multe situații, să-mi fac meseria de ziarist. Și să prezint comunității timișorene aspectele pozitive sau negative din activitatea fostului primar. Pentru că mi-am permis să scriu lucruri reale, dar care i-au displăcut fostului primar Robu, acesta n-a avut bărbăția să mă acționeze în judecată, dar a găsit supușenie la unii dintre subordonații săi. Astfel, peste noapte, printr-o scrisoare adresată, de către un liberal, ziarului editat de către administrația Robu, strada pe care am domiciliu și-a schimbat, brusc, numele, fără nici o legătură cu istoria acesteia. Așa că absolut toți locatarii de pe acea stradă au fost nevoiți să-și schimbe actele: de la cartea de indentitate și până la contractul cu societatea de salubrizare. Acuzele la adresa fostului primar Robu nu se opresc aici.

Așa cum precizează presa vremii, dar și rechizitoriul DNA Timișoara, el este cel care l-a avertizat pe faptuitorul Florin Emilian Răvășilă, un apropiat de-al său, „că a primit un stick care cuprinde mai multe înregistrări audio și video ale unor discuții purtate între Florin Răvășilă și persoane implicate în activitatea cimitirelor din oraș care l-ar putea incrimina” (extras din  rechizitoriul cauzei). Înregistrările sunt chiar cele pe care „incoruptibilul” Robu le-a primit de la denunțătorul cauzei, dar pe care i le-a predat inculpatului Răvășilă pentru a-i da posibilitatea să se apere în fața Corpului de Control și Antifraudă al Primăriei Timișoara. În acest caz, după o sentință definitivă în cea ce-l privește pe fostul director Răvășilă, cel care a recunoscut o șpagă de 40.000 de euro, fostul primar Robu ar trebui cercetat penal de către procurorii DNA pentru comiterea infracțiunii de tăinurire.

 

 

 

 

The post Nicole Robu – un fost primar învins de el însuși appeared first on Cotidianul RO.