Nicușor Dan, clarificări despre datoria Primăriei Capitalei, în urma administrației Firea: „Trebuia să plătim pe loc de opt ori mai mult decât încasam. Creditorii ne puteau bloca oricând conturile” / „În prezent, nu mai avem datorii curente de plătit” (VIDEO)

Nicușor Dan, clarificări despre datoria Primăriei Capitalei, în urma administrației Firea: „Trebuia să plătim pe loc de opt ori mai mult decât încasam. Creditorii ne puteau bloca oricând conturile” / „În prezent, nu mai avem datorii curente de plătit” (VIDEO)

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a clarificat vineri seara, în emisiunea Actualitatea, cu Tudor Mușat, care este diferența dintre situația de la bugetul Primăriei Capitalei pe care a lăsat-o în urmă Gabriela Firea la finalul mandatului și care este datoria din prezent, în urma eșalonărilor realizate de actuala administrație.

Nicușor Dan, explicații despre situația datoriilor Primăriei Capitalei

Nicușor Dan a precizat că în continuare Primăria Capitalei are datorii, însă acestea nu sunt datorii curente de plătit pe loc, prin urmare pericolul ca Primăria să intre în faliment a fost înlăturat. Nicușor Dan a mai spus că la finalul mandatului Gabrielei Firea Primăria trebuia să plătească pe loc de 8 ori mai mult decât permiteau veniturile lunare, prin urmare oricând creditorii puteau să blocheze conturile:

„Pentru cineva care are 5.000 de lei una e să aibă o datorie de 50.000 de lei azi pe care să o plătească azi și pentru care creditorul lui poate să îi pună proprire, sechestru pe casă și alta e să aibă un credit în bancă de 50.000 de lei pentru care plătește 200 de lei pe lună. Chiar dacă creditul lui este de 50.000 de lei sau 100.000 de lei este relaxat, știe că plătește 200 de lei pe lună din fiecare salariu pe care îl ia.

Când are datorie de 50.000 de lei și el are 5.000 de lei salariu evident că omul este stresat pentru că oricând i se poate întâmpla. Exact asta a fost situația noastră. Noi avem un buget anual de 4,5 miliarde de lei, asta înseamnă cam 400 de milioane de lei pe lună încasam și noi trebuia să plătim 3 miliarde, de opt ori mai mult pe loc și oricare dintre creditori puteau să ne blocheze conturile și unii au și făcut-o. Deci este o diferență esențială, una este să poată să îți fie blocate conturile oricând, în orice secundă și alta e să fii relaxat să știi că ai datorii pe termen lung și să știi că ai de plătit în fiecare lună 50 de milioane, 60 de milioane, 20 de milioane, dintr-un venit de 400 de milioane”.

Nicușor Dan a subliniat că nu și-a propus niciodată să elimine complet datoriile Primăriei Capitalei. Mai mult, acesta a explicat de ce vrea să crească datoria cu încă 1 miliard de lei:

„Toată lumea se creditează și asta este un lucru simplu de înțeles pentru oricine. Datoria noastră este undeva la 6 miliarde de lei. Noi vrem în paralel cu fondurile europene pe care o să le luăm să ne mai împrumutăm de 1 miliard de euro ca să aducem 250 de tramvaie, să reparăm 50 de kilometri de linie de tramvai. Ce vor bucureștenii? Vor să aibă în 2 ani tramvaie și linie de tramvai modernizate și să plătească o rată 10 ani de acum încolo sau vor să aducem un tramvai pe an atât cât ne permite bugetul local? Evident asta înseamnă dezvoltare și dezvoltare în toată lumea de 200 de ani se face pe creditare”.

Datoria totală a crescut cu 500 de milioane de lei, poate chiar mai mult. Asta nu înseamnă decât că nu mai avem datorii curente de plătit pe loc și că ele au fost eșalonate în timp. În plus, ne-am mai și împrumutat pentru niște lucruri cum ar fi troilebuzele pe care le-am adus, cele 100 de troilebuze ca o diferență față de banii pe care i-am luat de la Fondul de Mediu, pentru lucrările de la Glina, pentru diferența pe tramvaie, pentru cheltuieli făcute înainte cum ar fi cele 400 de autobuze turcoaz pe care administrația trecută le-au luat, dar nu le-au plătit. Toate lucrurile astea le-am luat din credite ca să nu plătim din bugetul local și să avem bani să reparăm și parcuri, și străzi, să facem lucrui”.

Nicușor Dan a mai spus că eliminarea completă a datoriilor a fost un deziderat al lui Nicolae Ceaușescu: „Ăsta a fost un deziderat al lui Nicolae Ceaușescu pe care l-a început prin anii ’80-’82 și nu a sfârșit bine. Noi care am trăit în perioada aceea ne aducem aminte ce a însemnat să vrei să îți plătești datoriile. În toată lumea civilizată de la SUA până la România, până la Milano, până la oricine se creditează ca să se dezvolte, este foarte simplu”.

În ceea ce privește gradul de îndatorare, Nicușor Dan a subliniat că acesta nu pune în pericol bugetul Capitalei sau capacitatea Primăriei de a se împrumuta la dobânzi avantajoase. Totodată, Nicușor Dan a criticat Legea plafoanelor care permite Bucureștiul să se împrumute la fel de mult ca orașe precum Slobozia, Giurgiu sau Baia Mare:

„A venit Agenția de rating Fitch care a evaluat Bucureștiul. Ea ne-a dat ratingul A, cu patru trepte deasupra ratingului național. Ne împrumutăm la dobânzi foarte bune. Datoria pe care noi o avem, există un indicator relevant, este gradul de îndatorare. Gradul de îndatorare al Bucureștiului este 7-8%. Există o lege națională care spune că o localitate nu trebuie să depășească 30% și orașele ocidentale au o rată de îndatorare de 70-80%, decid e 10 ori mai multă decât la noi. Dimpotrivă, din motivul unei legi absolut stupidă care se numește Legea plafoanelor care a funcționat cel puțin 15 ani până acum Bucureștiul nu s-a putut împrumuta de cât avea nevoie. Bucureștiul ar fi putut să își facă liniile de tramvai, ar fi putut să cumpere tramvaie, să facă podul către calea ferată Andronache-Petricani, în zona de Nord. Această lege a plafoanelor spune că Bucureștiul se poate împrumuta la fel de mult cum se împrumută Slobozia, Giurgiu, Baia Mare, ceea ce nu e deloc corect”.