Nicușor Dan, noi achiziții pentru măsurarea calității aerului în București. Senzori performanți de 50.000 de dolari

Nicușor Dan, noi achiziții pentru măsurarea calității aerului în București. Senzori performanți de 50.000 de dolari

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat obținerea unui grant de 50.000 de dolari pentru dotarea municipalității cu senzori de mare performanță cu ajutorul cărora se va măsura calitatea aerului în București.

București, una din cele mai poluate capitale din UE

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat că a obținut un grant de 50.000 de dolari pentru cumpărarea a patru senzori performanți cu care se va măsura calitatea aerului în București, una din cele mai poluate metropole din Uniunea Europeană.

Principalele cauze ale poluării aerului în Capitală sunt traficul rutier, din ce în ce mai intens și mai aglomerat, dar și activitățile de construcții și șantierele, pe fondul unei lipse din ce în ce mai mari a spațiilor verzi.

„Am obținut un nou grant în valoare de 50.000 USD pentru achiziția a 4 senzori performanți pentru măsurarea calității aerului din București. Finanțarea este asigurată prin prelungirea protocolului de colaborare încheiat în cadrul Parteneriatului pentru Orașe Sănătoase (PHC)”, a scris primarul general pe contul său Facebook.

Sistem integrat de senzori

Nicușor Dan a explicat că noile instrumente achiziționate vor face parte din sistemul integrat alcătuit din 44 de senzori pentru analiza calității aerului, care au fost instalați în 2023 în proximitatea spitalelor și a școlilor.

„Aceștia vor permite o monitorizare extinsă a indicatorilor ce analizează calitatea aerului și nivelul zgomotului ambiant. Informațiile înregistrate se vor adăuga celor furnizate de senzorii deja instalați, care se regăsesc în timp real pe pagina web a instituţiei, la secțiunea dedicată calității aerului: InfoAer”, a informat primarul general.

Calitatea aerului este un subiect din ce în ce mai preoccupant în marile orașe. Există două forme de poluare a aerului: poluarea atmosferică și poluarea aerului interior. Specialiștii invocă o serie de motive pentru care trebuie monitorizați permanent acești poluanți.

Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, OMS , 2 milioane de oameni mor prematur în fiecare an din cauza bolilor cauzate de poluarea aerului. Agenția americană pentru protecția mediului afirmă, de asemenea, că poluarea aerului interior este unul dintre primele cinci riscuri de mediu pentru sănătatea publică.

Please follow and like us:
Pin Share