Nicușor Dan, plângere penală pentru fals în înscrisuri după ce a fost acuzat că a colaborat cu Securitatea: Un fake news care mi-a afectat grav imaginea

Nicușor Dan, plângere penală pentru fals în înscrisuri după ce a fost acuzat că a colaborat cu Securitatea: Un fake news care mi-a afectat grav imaginea

Primarul general al Capitalei a anunțat marți, 4 iunie, că a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 pentru „fals material în înscrisuri oficiale”, se arată în comunicatul emis de echipa de campanie a lui Nicușor Dan, pe grupul de presă al jurnaliștilor.

„Am depus astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 București pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale (articolul 320 din C.pen.) și uz de fals (articolul 323 din C.pen.), cu privire la documentul intitulat “Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică”, a spus Nicușor Dan.

„Consider că prin diseminarea masivă pe unele canale mass-media și pe rețelele de socializare a acestui fals mi-a fost grav afectată imaginea. Deși nu se cunoaște proveniența acestui înscris, scopul difuzării sale este de a altera competiția electorală și de a induce în eroare alegătorii”, a adăugat primarul general.

Nicușor Dan a mai transmis că îi asigură de considerația lui pe jurnaliștii „care au abordat echilibrat și deontologic aceste informații” și și-a exprimat încrederea „că bucureștenii se informează corect și știu să distingă între un fake news și o știre reală”.

Nicușor Dan, acuzat că a colaborat cu Securitatea, cu șase zile înainte de alegeri

Un document, despre care Hotnews a scris luni, 3 iunie, că a fost furnizat de către PSD unei părți a presei, susţinea că Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea lui Ceaușescu şi că a dat note informative despre colegii din lotul olimpic de matematică atunci când avea 17 ani. „Am avut doar acele interacţiuni obligatorii pentru cei care plecau în străinătate în regimul comunist”, s-a apărat primarul general, care a precizat că CNSAS i-a dat două adeverinţe de necolaborare.

Documentul, a cărui autenticitate nu a fost probată, are trei pagini și a fost atribuit Securităţii comuniste din vara lui 1988. Potrivit documentului, Nicușor Dan a fost abordat, când avea 17 ani, înainte de deplasarea în Cuba pentru Olimpiada de matematică din 1987.

„În procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate, s-a constatat că acesta manifesta dorința de colaborare și aptitudini în acest sens” scrie în documentul atribuit „Serviciului I – Securitatea Municipiului București – Ministerul de Interne”, numit „RAPORT Privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” din 1988.

Actualul primar general a fost caracterizat atunci de lucrătorii Securității drept un adolescent care „a manifestat o ură” față de alt tânăr, „cu care se afla în concurență la concursurile de matematică”, și a dat „două note informative”, dar „fără valoare informativă deosebită”. La întoarcerea în țară, Nicușor Dan a oferit însă informații „cu valoare operativă pe linie de securitate”, inclusiv despre un profesor, se arată în document.

Într-o primă reacție, primarul general al Capitalei a spus luni, 3 iunie, că nu a avut niciun angajament de colaborare cu Securitatea lui Ceaușescu, că CNSAS i-a dat două adeverințe de necolaborare, în 2012 și 2017, și că documentul conține „mai multe neconformităţi faptice”, iar el a avut „doar acele interacțiuni obligatorii” cu securiștii, specifice celor care plecau din România comunistă.

Documentul a fost lansat cu șase zile înainte de alegerile pentru Primăria Capitalei, din 9 iunie, unde Nicușor Dan încearcă să obțină al doilea mandat.