Ninsori abundente și strat de zăpadă la munte. Unde s-au raportat -10 grade Celsius. Codul galben rămâne în vigoare

Ninsori abundente și strat de zăpadă la munte. Unde s-au raportat -10 grade Celsius. Codul galben rămâne în vigoare

În ultimele ore, pe fondul răcirii accentuate a vremii în România, în zona de munte s-au raportat ninsori abundente și depunerea unui strat consistent de zăpadă. În unele masive, temperaturile au scăzut sub pragul gerului.

Iarnă veritabilă la munte: ninsori abundente în mai multe zone. Temperaturi de -10 grade Celsius

După o zi de sâmbătă cu maxime de peste 30 – 32 de grade Celsius, toamna și chiar iarna au pus stăpânire pe țara noastră. A plouat însemnat cantitativ în majoritatea regiunilor.

Valul de aer polar a făcut ca în zonele montane ploile să se transforme în precipitații solide. Astfel, în Carpații Meridionali și Orientali a nins abundent ca în plin sezon rece.

Încă de duminică, la Bâlea Lac mercurul din termometre a scăzut până la 0 grade Celsius. Astfel, aici au căzut primii fulgi de nea și s-a depus un strat subțire de omăt.

Apoi, în noaptea de duminică spre luni și luni dimineața a nins și în alte zone înalte. În spațiul online au fost postate imagini de basm de la Vatra Dornei și din masivul Rarău. În aceste zone a nins abundent.

A fost foarte frig la mai multe stații meteo din țară. Iată, câteva valori resimțite luni dimineață, conform Meteoplus:

-10 grade Vf Omu
-7 grade Ceahlău
-6 grade Bâlea Lac
-6 grade Iezer
-6 grade Țarcu
-6 grade Vlădeasa
-5 grade Penteleu
-5 grade Lăcăuți
-3 grade Bucin

ANM a emis un cod galben de ninsori. Zonele afectate

Încă de duminică, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe alerte de vreme extremă. Una dintre ele vizează ninsori însemnate în zona de munte, pentru perioada 30 septembrie ora 10.00 – 1 octombrie ora 10.00.

”În Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini în general de peste 1700 m, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting)”, anunțau meteorologii.

În același interval de timp, în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei vor fi averse, iar mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50…70 km/h.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) mai precizează că intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, vor mai fi pe parcursul zilei și în vestul și sud-vestul țării.

Please follow and like us:
Pin Share