Noi obligații pentru angajatori din această toamnă. Ce se întâmplă cu declarația 112

Noi obligații pentru angajatori din această toamnă. Ce se întâmplă cu declarația 112

Cu siguranță angajatorii din România știu deja ce este declarația 112, când și de ce trebuie completată. Este practic una dintre cele mai importante declarații, iar din punct de vedere legal formularul 112 este cunoscut drept ”declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.

Noi obligații pentru angajatori din această toamnă. Ce se întâmplă cu declarația 112

Declarația 112 trebuie completată, conform legii, de toate persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori, precum și de instituțiile care calculează, rețin sau plătesc contribuții sociale obligatorii, în numele asiguratului. La fel, este bun de plată orice alt plătitor de venituri care sunt de natură salarială sau care sunt asimilate salariilor.

Cu siguranță că poate să pară complicat, tocmai de aceea e bine să existe cineva competent în departamentul de contabilitate și financiar care să gestioneze aceste probleme. Formularul completat poate fi depus și prin mijloace electronice pe portalul e-România. Verificarea acestei declarații se poate realiza cu ajutorul programelor de asistență puse la dispoziția contribuabililor.

Important de reținut, în acest moment există o nouă versiune a formularului, care trebuie folosită de angajatori pentru declararea veniturilor și a taxelor salariale, începând cu septembrie 2024. Ordinul comun nr. 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 a fost semnat de ANAF, Casa Națională de Pensii, Casa Națională de Sănătate și Agenția Națională de Muncă.

Acesta a fost publicat recent în Monitorul Oficial, astfel că ”declarația 112 trebuie folosită de angajatori, după ce apare și versiunea electronică nouă, începând cu veniturile și taxele salariale aferente lunii septembrie 2024, pentru care termenul este la 25 octombrie 2024”. Ce noutăți, aduce, însă intrarea în vigoare a Legii 360/2023?

Noua lege prevede schimbări radicale pentru Declarația 112

Conform Avocatnet.ro, noua lege a pensiilor a preluat din vechea lege reglementările referitoare la locurile de muncă în condiții deosebite și speciale. Mai mult, a adăugat noi locuri de muncă incluse la aceste condiții, astfel putem afla că ”competența achitării ajutorului de deces revine în exclusivitate caselor teritoriale de pensii, astfel că, de la 1 septembrie 2024, agențiile teritoriale de muncă nu mai pot plăti această prestație, indiferent dacă e vorba de un asigurat, un șomer sau un membru de familie (articolul 115 din noua lege)”.

Care sunt noutățile din Declarația 112, conform specialiștilor? Prima modificare ar fi cea a anexei anexei 1.1. (anexa angajator) prin eliminarea casetei ”ajutoare de deces” de sub secțiunea E.3. (care era completată de agențiile de muncă) și prin eliminarea secțiunii G (date informative privind ajutoarele de deces acordate de către agențiile de muncă).

A doua modificare face referire directă la actualizarea nomenclatorului „Creanțe fiscale” (anexa nr. 2 la ordin) prin modificarea denumirii pentru creanțele reprezentând contribuția la pensii datorată pentru condiții deosebite și speciale de muncă de către angajatori. De asemenea, este luată în considerare actualizarea nomenclatorului „Indicativ condiții speciale/deosebite” (anexa nr. 5 la ordin).

Asta se realizează prin modificarea temeiului legal în cazul unora dintre condițiile deosebite și speciale și prin completarea de noi indicative pentru noile locuri de muncă introduse la condiții deosebite și speciale. Informații suplimentare despre noua lege a pensiilor publice vor fi găsite pe site-ul oficial al Ministerului Muncii.

Please follow and like us:
Pin Share