Noua schemă care face ravagii în mediul online. O mulțime de români au căzut deja victime. Recomandarea Poliției Române

Noua schemă care face ravagii în mediul online. O mulțime de români au căzut deja victime. Recomandarea Poliției Române

Un comunicat emis de Poliția Română arată că o nouă schemă de fraudare în mediul online îi vizează pe cetățenii români. De această dată, infractorii cibernetici se prezintă drept firme de asistență juridică ce promit recuperarea fondurilor pierdute.

Un nou tip de fraudă online face victime printre români. Avertisment de la Poliția Română

De-a lungul ultimilor ani, escrocii din spațiul virtual au reușit să prindă în plasa lor numeroase persoane de bună credință. Victimele sunt numeroase, asta pentru că și strategiile hoților sunt mereu ”îmbunătățite”.

Recent, Poliția Română a emis un avertisment cu privire la o nouă schemă de înșelăciune. Aceasta vizează, culmea, tot persoanele care au pierdut deja bani în fraudele cu investiții online.

În fața cetățenilor, escrocii se prezintă acum drept firme de asistență juridică ce promit recuperarea fondurilor pierdute. Direcția de Investigații Criminale din IGPR atrage atenția asupra faptului că paginile apărute recent pe reţele de socializare, care promit recuperarea rapidă a sumelor de bani pierdute în urma unor înșelăciuni cu modul de operare investment scam sunt, da fapt, false!

În cele mai multe cazuri, aceste pagini se prezintă ca fiind oficiale. Infractorii își acoperă activitățile ilegale printr-un limbaj convingător. Ei transmit că au experiență în recuperarea fondurilor şi că sunt afiliaţi unor organizații guvernamentale. Se prezintă cu ”trimiși” ai Interpol, Poliției Române sau a unor autorități ale Uniunii Europene.

Într-o etapă următoare, escrocii caută să obțină acces la datele personale și financiare ale victimelor, precum și la veniturile acestora. În acest sens, solicită completarea unui formular aparent inofensiv.

Poliția Română: ”Nu acceptați să instalați aplicații de control la distanță”

IGPR le recomandă cetățenilor să caute informații referitoare la organizațiile despre care se precizează că recuperează sumele de bani pierdute în urma investițiilor efectuate.

De asemenea, aceștia trebuie să verifice site-urile oficiale ale acelor instituții, să consulte autoritățile care reglementează domeniul financiar, dar și autoritățile judiciare în vederea obținerii mai multor informații cu privire la existența şi legitimitatea acestor societăți comerciale, care promit recuperarea sumelor de bani pierdute ca urmare a efectuării unor investiții.

FOARTE IMPORTANT! Nu introduceți date personale și nu furnizați informații sensibile şi personale, mai ales date bancare, în acest tip de platforme. Aşa-zisa “consultanță juridică” sau “recuperarea de fonduri”, despre care vorbesc escrocii, reprezintă falsuri.

Totodată, pentru siguranța fondurilor dumneavoastră, e fundamental să nu vă instalați aplicații de control la distanță pe laptop, telefon mobil, computer, tabletă, smart watch etc.

Acestea pot oferi acces neautorizat la informațiile personale şi financiare. IGPR anunță că, în cazul în care o persoană a fost victima unei astfel de înșelăciuni, poate să depună plângere penală la organele de urmărire penală din cadrul unității de poliție sau unității de parchet competente.

Please follow and like us:
Pin Share