Noul an școlar aduce sala de detenție pentru elevi. Ministrul Ligia Deca, detalii despre această măsură

Noul an școlar aduce sala de detenție pentru elevi. Ministrul Ligia Deca, detalii despre această măsură

Noul an școlar 2024 – 2025 vine cu mai multe noutăți pentru elevi, iar una dintre acestea, și controversată deopotrivă, este sala de detenție care va apărea în școli. Ministrul Educației, Ligia Deca, a oferit miercuri detalii despre această măsură

Ligia Deca, clarificări privind sala de detenție pentru elevi. ”Nu este o obligație, este o opțiune a școlii”

Potrivit unui ordin al ministrului educației emis pe 1 februarie 2024, elevii și copiii de grădiniță vor începe anul școlar 2024 – 2025 pe 9 data de septembrie. Acesta are o durată de 36 de săptămâni, încheindu-se pe 21 iunie 2025.

Odată cu viitorul ciclu educațional, în școlile din țară va fi introdusă oficial și sala de detenție. Decizia este prevăzută în statutul elevului, care intră în vigoare de la începutul noului an școlar, din septembrie.

Prevederea, una despre care Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER) spune că aduce prejudicii, apare în noul Statut al Elevului, care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 12 august.

În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.”, se arată în ordin.

Miercuri, 4 septembrie, după ședința de Guvern, ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că sălile de detenție pentru elevi ”sunt o opțiune, nu o obligație”.

”Această prevedere din regulamentul de organizare şi funcţionare în învăţământul preuniversitar este o opţiune pe care şcoala o are. Ea nu reprezintă o obligaţie.

Regulamentul este în vigoare, fiecare şcoală îşi elaborează propriul regulament în funcţiune de regulamentul general şi şcolile care au spaţii disponibile şi care pot avea personal care să pună în practică această măsură, sigur, pot opta să o facă. Nu este o obligaţie, este o opţiune a şcolii”, a afirmat Ligia Deca, conform unui comunicat al Guvernului.

Elevii, revoltați de apariția sălii de detenție

Încă din august, după ce Ligia Deca a anunțat introducerea sălilor de detenție în școli, elevii au reacționat dur. Uniunea Elevilor Reprezentanți a depus o plângere penală împotriva ministrului Educației. Deca a fost acuzată de nerespectarea reglementărilor privind Statutul Elevului și Regulamentul-cadru, care vor intra în vigoare din toamna anului 2024.

”Ministerul Educației a ignorat proiectul Statutul Elevului 2.0, depus de către organizația Salvați Copiii” împreună cu asociațiile de elevi din țară, care reglementa dreptul elevilor la odihnă, implementa o metodologie de acordare a feedback-ului anonim din partea elevilor pentru profesori, asigura protecția elevilor care depun sesizări cu privire la încălcarea drepturilor lor dar și produse de igiena menstruala în școli, etc.

În schimb, a venit cu acest proiect care cauzează numai probleme și aduce prejudicii actorilor din sistemul de învățământ. Ligia Deca trimite elevii în săli de detenție pentru a fi supravegheați de alte cadre didactice în cazul în care aceștia deranjează ora. Pe lângă faptul că această idee încalcă dreptul elevilor la educație, este și total negândită.

Există destule săli în toate unitățile de învățământ în care elevii să fie trimiși? Oare profesorii supraveghetori vor fi plătiți pentru orele state cu acei elevi? Cum ne putem da seama dacă acel elev chiar a deranjat ora, singura persoană care poate decide asta fiind profesorul? Exact, Că a lăsat aceste “detalii” pe seama unităților de învățământ”, se arăta în comunicatul transmis de elevi.

Please follow and like us:
Pin Share