Numeroase grupuri de pelerini catolici se îndreaptă spre Șumuleu Ciuc, la procesiunea de Rusalii. 300.000 de persoane, așteptate la eveniment

Numeroase grupuri de pelerini catolici se îndreaptă spre Șumuleu Ciuc, la procesiunea de Rusalii. 300.000 de persoane, așteptate la eveniment

Grupuri de pelerini, purtând steaguri religioase, se îndreaptă spre Şumuleu Ciuc, sâmbătă dimineață, rostind rugăciuni şi interpretând cântece bisericeşti, la procesiunea de Rusaliile Catolice, care are în centrul său statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, relatează Agerpres.

Unii dintre ei au plecat de acasă de câteva săptămâni şi au parcurs peste o mie de kilometri, pe Via Mariae, un drum spiritual care începe în Mariazell, Austria, şi trasează o cruce pe harta Europei Centrale, având ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice din județul Harghita.

De asemenea, aproximativ 2.000 de pelerini sunt așteptați să ajungă din Ungaria cu trenuri turistice, puse în circulaţie cu această ocazie de căile ferate maghiare, ei fiind întâmpinaţi cu muzică de fanfară în unele localităţi de pe traseu.

Slujba religioasă începe la 12.30

Sute de jandarmi, poliţişti şi pompieri, precum şi zeci de echipaje de ambulanţă, dar şi salvamontişti şi voluntari de Cruce Roşie sunt mobilizaţi pentru buna desfăşurare a evenimentului.

Conform organizatorilor, procesiunea către altarul în aer liber, situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, va porni la 10.30 din faţa bisericii franciscane, fiind condusă de un sobor de preoţi, care vor purta, împreună cu mai mulţi tineri merituoşi, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului.

Slujba religioasă va începe la 12.30 şi va fi oficiată de episcopul diecezei romano-catolice din oraşul ungar Pécs, Felföldi László, moto-ul evenimentului fiind „Reînnoiţi-vă!”.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o tradiţie de peste 450 de ani şi are legătură cu un eveniment istoric din anul 1576, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin religia unitariană.

Oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni de la Şumuleu Ciuc au reuşit să se opună şi să-şi păstreze credinţa strămoşească.

Evenimentul, la care sunt așteptate aproximativ 300.000 de persoane, este marcat de atunci, în fiecare an. În sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc şi participă la slujba în aer liber.