Nvidia a depășit Microsoft și a devenit cea mai valoroasă companie din lume, după frenezia privind inteligența artificială

Nvidia a depășit Microsoft și a devenit cea mai valoroasă companie din lume, după frenezia privind inteligența artificială

Producătorul de cipuri Nvidia a devenit cea mai valoroasă companie din lume, detronând gigantul tehnologic Microsoft, scrie Reuters.

Acțiunile companiei au urcat marți cu 3,5%, până la 135,58 dolari, ceea ce a făcut capitalizarea sa bursieră să ajungă la 3.335 de miliarde de dolari, la doar câteva zile după ce a depășit Apple.

Valoarea bursieră a Microsoft a fost de 3.317 miliarde de dolari, în condițiile în care acțiunile sale au scăzut cu 0,45%.

Acțiunile Apple au alunecat cu peste 1%, lăsând valoarea sa la 3.286 de miliarde de dolari.

Creștere cât Lockheed Martin

Creșterea de marți a ridicat acțiunile Nvidia la un nivel record și a adăugat peste 110 miliarde de dolari la capitalizarea sa bursieră, echivalentul întregii valori a Lockheed Martin, unul dintre cei mai mari producători de armament din lume.

Creștere masivă

Valoarea de piață a companiei a urcat de la 1.000 de miliarde de dolari la 2.000 de miliarde de dolari în doar nouă luni, în februarie, în timp ce în iunie a avut nevoie de puțin peste trei luni pentru a atinge 3.000 de miliarde de dolari.

De ce e specială

Creșterea uluitoare a valorii de piață a Nvidia în ultimul an a devenit emblematică pentru o frenezie de pe Wall Street determinată de optimismul privind tehnologia emergentă de inteligență artificială.

Acțiunile Nvidia aproape că s-au triplat până acum în acest an, comparativ cu o creștere de aproximativ 19% a acțiunilor Microsoft, cererea pentru procesoarele sale de top depășind oferta.

Nvidia deține o cotă de 80% pe piața cipurilor pentru antrenarea sistemelor de inteligență artificială.

Alți concurenți ai săi sunt producătorii de cipuri Advanced Micro Devices (AMD), Broadcom și Marvell.

Febra aurului

Giganții tehnologici Microsoft, Meta Platforms (proprietarul Facebook) și Alphabet (holdingul ce deține Google) concurează pentru a-și dezvolta capacitățile de calcul și inteligența artificială și pentru a adăuga tehnologia în produsele și serviciile lor.

Un apetit insațiabil pentru procesoarele de la Nvidia, considerate mult superioare ofertelor concurenților, a făcut ca acestea să fie foarte puține, iar mulți investitori consideră că Nvidia este cel mai mare câștigător de până acum al dezvoltării crescânde a inteligenței artificiale.

Creșterea sa a fost comparată cu „febra aurului” din secolul al XIX-lea: nu toți căutătorii au descoperit aur, iar cei care s-au îmbogățit au fost cei care vindeau lopeți și târnăcoape.

Problema

Unii investitori se tem însă că optimismul dezlănțuit cu privire la inteligența artificială s-ar putea evapora dacă apar semne de încetinire a cheltuielilor pentru această tehnologie.

„Este piața Nvidia; noi toți doar tranzacționăm în ea”, a declarat Steve Sosnick, strateg șef de piață la Interactive Brokers.

„Nvidia a primit multă atenție pozitivă și a făcut multe lucruri foarte corect, dar un mic pas greșit este posibil să provoace o corecție majoră a acțiunilor, iar investitorii ar trebui să fie atenți”, a declarat Oliver Pursche, vicepreședinte senior la Wealthspire Advisors din New York.