O boală extrem de contagioasă bagă tot mai mulți oameni în spital. Alertă medicală în Timișoara

O boală extrem de contagioasă bagă tot mai mulți oameni în spital. Alertă medicală în Timișoara

Potrivit medicilor, „tusea măgărească” se transmite pe cale aeriană sau secreții nazale. Persoanele infectate sunt contagioase până la 4 săptămâni de la debutul, iar simptomele sunt asemănătoare unei răceli obișnuite, cu febră ușoară și tuse uscată zi și noapte care devine din ce în ce mai puternică, până când pacientul simte că se sufocă.

Depistarea bolii se face prin exudat faringian și necesită tratament cu antibiotic. Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă ca atât adulții cât și copiii să se vaccineze contra bolii. 

Înmulțirea numărului de cazuri de tuse convulsivă a determinat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) să desfășoare în această perioadă o campanie de informare dedicată prevenirii bolilor transmisibile, cu accent pe „tusea convulsivă”. 

Ca și cum taxele actuale erau prea mici: Platforma pregătită de Ministerul Finanțelor ar putea tripla impozitul pe proprietate

„Tusea convulsivă sau «tusea măgărească» este o boală acută infecţioasă, cu contagiozitate crescută, produsă de bacteria Bordetella pertussis. Afecţiunea este deosebit de periculoasă pentru sugari şi copii mici, deoarece poate determina complicaţii grave (pneumonie, encefalită etc.) şi chiar deces. Se estimează că imunitatea determinată de boală nu este permanentă, ceea ce explică reinfecţia frecventă a unor pacienţi”, avertizează specialiştii INSP. „În Europa, de la jumătatea anului 2023 a fost raportată o creştere a numărului de cazuri de tuse convulsivă. Creşterea a continuat în anul 2024, unele ţări raportând decese cauzate de această boală”, se arată într-un comunicat.

În primele 6 luni ale anului 2024, în România au fost înregistrate 417 cazuri de tuse convulsivă, majoritatea la copii, cei mai afectaţi fiind nou-născuţii şi copiii din grupa de vârstă 1-4 ani. Au fost înregistrate două decese, ambele la sugari, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Iaşi.

„Tusea convulsivă poate fi prevenită prin vaccinare. În România, schema de vaccinare a copiilor împotriva tusei convulsive presupune vaccinarea cu trei doze de vaccin hexavalent DTPa-VPI-HB-Hib, administrate la vârsta de 2, 4 şi 11 luni, urmate de un prim rapel la vârsta de 5-6 ani şi un al doilea rapel la 14 ani. Ulterior, este necesar un rapel din 10 în 10 ani”, afirmă specialiştii INSP. Vaccinarea împotriva tusei convulsive se efectuează în cabinetele medicilor de familie.

Canicula acaparează România. ANM a emis o avertizare Cod Galben. Ce județe se vor topi de căldură

Please follow and like us:
Pin Share