O doctoriță care a susținut suprimarea protestelor din 2022, prima femeie care s-a înscris la alegerile pentru președinția Iranului

O doctoriță care a susținut suprimarea protestelor din 2022, prima femeie care s-a înscris la alegerile pentru președinția Iranului

Medicul și politicianul Zohreh Elahian, 56 de ani, a devenit prima femeie care s-a înregistrat la viitoarele alegeri prezidențiale anticipate, convocate după moartea președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de avion, transmite agențiile de stat Mehr și Tasnim.

Elahian a declarat că mottoul ei va fi „un guvern sănătos, o economie sănătoasă și o societate sănătoasă”. Doctorița a promis că va introduce o nouă „versiune de guvernare, care să valorifice potențialul tinerilor și să valorifice libertățile politice și sociale”.

Soarele speranței și onoarei va răsări peste Iranul islamic cu speranța pentru un viitor strălucit. După ce mă consult cu bătrânii, în câteva ore voi fi prezentă la sediul electoral al țării ca o mică parte a comunității de femei din țara mea.

Zohreh Elahian

Alți 7 candidați, inclusiv fostul președinte al parlamentului, Ali LArjjani, s-au înscris alegerile prezidențiale iraniene. De asemenea, s-au înregistrat fostul șef al Băncii Centrale a țării Abdel Nasser Hemmati, reprezentantul Liderului Suprem al Iranului în Consiliul Suprem de Securitate Națională Said Jalili, fostul comandant al Corpului Gărzii Revoluției Islamice (IRGC), generalul Seyed Vahid Hagganian, a înregistrat candidatura lui.

Procesul de înregistrare de cinci zile a început joi, 30 mai. Alegerile sunt programate pe 28 iunie.

Iranul este printre cele mai restrictive state în ceea ce privește reprezentantele sexului frumos. În țară au izbucnit proteste, în 2022, după moartea tinerei Mahsa Amini, în custodia poliției morale, după ce a fost arestată fiindcă ar fi purtat necorespunzător hijabul obligatoriu.

Acuzată că a susținut torturarea oamenilor în timpul protestelor din 2022

Site-ul „Faces of Crime” o acuză pe Elahian că, în calitate de membru al Comisiei de securitate națională și politică externă a parlamentului, „a susținut uciderea, detenția și torturarea oamenilor în timpul protestelor naționale din 2022”.

Într-un interviu acordat agenției de știri Fars, „Elahian a cerut să fie luate măsuri legale împotriva presei interne pentru acoperirea protestelor din 2022 și a spus: „unele dintre mass-media din Iran folosesc fonduri publice, dar activitățile lor sunt dăunătoare intereselor şi securității naţională. Justiția ar trebui să lanseze o anchetă și să depună acuzații împotriva lor”.

În septembrie, parlamentul iranian a adoptat un proiect de lege controversat „Hijab și castitate” care ar impune pedepse severe femeilor și fetelor pentru încălcarea codului vestimentar, inclusiv până la 10 ani de închisoare și biciuire. Proiectul trebuie să fie aprobat de Consiliul Gardienilor înainte de a deveni lege.

Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit pe 19 mai într-un accident de avion, când se întorcea de la o întâlnire cu președintele azer Ilham Aliyev. Ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian se afla, printre alții, în elicopterul care s-a prăbușit.

Mohammad Mokhber, în calitate de prim-vicepreședinte al Iranului, este președinte interimar timp de 50 de zile, până la alegeri pentru liderul țării.