O femeie din Teleorman este cercetată pentru infracțiuni în Germania, deși nu a fost niciodată aici. „Nu pot să-mi explic!”

O femeie din Teleorman este cercetată pentru infracțiuni în Germania, deși nu a fost niciodată aici. „Nu pot să-mi explic!”

O femeie din județul Teleorman este cercetată pentru infracțiuni comise în Germania, deși ea nu a fost niciodată în această țară. Cum a fost posibil să ajungă într-o astfel de situație și ce spun autoritățile?

Cum a ajuns o femeie să fie cercetată pentru infracțiuni în Germania, chiar dacă nu a vizitat niciodată țara

Totul a început încă de acum doi ani, când a primit somații de plată trimise de poliția germană, după ce ar fi fost răspunzătoare pentru infracțiuni rutiere comise pe teritoriul acestei țări. Însă, Ioana Manea susține că nu a fost niciodată în Germania.

Mai mult, ea nu are permis de conducere și mașină, potrivit Știrile Pro TV. Cu toate acestea, Ioana Manea este trasă la răspundere pentru fapte pe care spune că nu le-a comis. Femeia precizează că, cel mai probabil, i-a fost furată identitatea.

Nu știe cum s-a întâmplat acest lucru, dar în primul plic pe care l-a primit se menționa că ar fi condus o mașină pe autostradă, către Koln, moment în care ar fi depășit viteza legală cu 26 km/h. Amenda în valoare de 178 de euro a fost dată de agenții nemți în martie 2022.

Trei luni mai târziu, femeia a primit somațiile de plată. Atunci a realizat că datele personale i-au fost furate. Ulterior a depus o plângere a Poliția Municipiului Alexandria pentru furt de identitate.

Ce răspuns a primit de la autorități

Situația nu s-a rezolvat, fiind trimisă de la o instituție la alta. „Mi-au spus că fapta nu s-a săvârșit pe teritoriul țării. Și trebuie să merg în Germania să-mi rezolv problemele”, a declarat Ioana Manea pentru Știrile Pro TV.

De la Poliția Municipală, femeia a mers la o altă secția de poliție, tot în Alexandria, fiind întoarsă de unde a plecat. În cele din urmă, a cerut ajutorul reprezentanților Serviciului Caziere. Reclamația a fost trimisă la Serviciul Rutier.

Însă, aici i s-a spus că polițiștii nu au competențe pentru a se ocupa de o infracțiune de furt de identitate, așa că au închis cazul. A fost informată, din nou, că trebuie să meargă la Poliția din Germania, pentru că amenda a fost dată pe acest teritoriu.

Însă, despre fapta privind furtul de identitate, reclamată de Ioana, nu i s-a comunicat nimic, deși ar fi trebuia să fie cercetată de polițiștii din România. „Sinceră să fiu, nu pot să-mi explic! Chiar aș vrea să aflu cine este acea persoană care se folosește de datele mele”, a adăugat femeia.

Experții în securitate cibernetică spun că buletinul românesc poate fi ușor de falsificat. „La noi, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, buletinul este, de fapt, o copie de carton foliat printată color. Atât. Nu există niciun element suplimentar care să asigure securitatea documentului”, transmite Bogdan Botezatu, director cercetare amenințări informatice.