O infecție bacteriană rară se răspândește rapid. Peste 70 de persoane au murit în doar trei luni, în Japonia

O infecție bacteriană rară se răspândește rapid. Peste 70 de persoane au murit în doar trei luni, în Japonia

O infecție bacteriană rară se răspândește rapid, în Japonia, fiind înregistrat un record privind numărul de infecții. În primele șase luni din 2024 au fost depășit numărul îmbolnăvirilor de anul trecut, conform specialiștilor.

O infecție bacteriană rară a provocat 70 de decese, în Japonia

Este vorba despre sindromul de şoc toxic streptococic (STSS), cauzat de așa numita bacterie „mâncătoare de carne”. Este îngrijorător faptul că această infecție provoacă și decese, iar cauza apariției bacteriei nu este cunoscută.

Potrivit experților, citați de CNN, au fost atinse niveluri record, așa cum arată cifrele oficiale. Ministerul Sănătății din Japonia anunța, la data de 2 iunie, 977 de cazuri de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS).

Anul trecut au fost înregistrate 941 de îmbolnăviri și 97 de decese. În prezent, rata de mortalitate a infecției este de până la 30 la sută. Datele arată că în perioada ianuarie – martie 2024, 77 de persoane au murit în Japonia, din cauza STSS.

De altfel, autoritățile din Japonia transmit că numărul de infecții din acest an este cel mai mare înregistrat de când au început statisticile, din 1999. Cei care sunt diagnosticați cu această infecție sunt informați că poate afecta grav organismul.

Care sunt simptomele acestei boli

Medicii spun că boala poate debuta precum o răceală, cu febră și dureri musculare. Alte simptome specifice infecției cu STSS sunt vărsăturile, tensiunea arterială scăzută, care pot progresa la simptome precum durerea și umflarea membrelor până la necroză. Organele pot fi afectate, iar din acest punct se poate ajunge la deces chiar în 48 de ore.

„Chiar și cu tratament, sindromul de şoc toxic streptococic poate să fie mortal. Din zece persoane diagnosticate cu STSS, până la trei vor muri din cauza infecției”, arată Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), conform sursei citate.

De cele mai multe ori, STSS este cauzat de Streptococcus din Grupul A, care se manifestă prin febră și infecții ale gâtului. În cazuri rare, streptococul A poate provoca probleme grave de sănătate, cum este șocul toxic. Aceste infecții au fost reduse în urma măsurilor impuse de pandemia COVID.

Însă, specialiștii spun că situația s-a schimbat după relaxarea măsurilor, raportându-se creșterea cazurilor în Japonia. Totuși, această explozie a îmbolnăvirilor nu are o cauză clară. Profesorul Ken Kikuchi, de la Universitatea de Medicină pentru Femei din Tokyo a precizat că numărul mare de cazuri ar putea fi influențat de slăbirea sistemului imunitar al oamenilor după Covid.

„Putem crește imunitatea dacă suntem expuși constant la bacterii. Dar acest mecanism a fost absent în timpul pandemiei de coronavirus”, a transmis aceasta.