O insectă din SUA a fost descoperită în zona Copou, din Iași. „Nu are venin sau otravă, nu mușcă, e complet inofensiv”

O insectă din SUA a fost descoperită în zona Copou, din Iași. „Nu are venin sau otravă, nu mușcă, e complet inofensiv”

Un locuitor din Iași a surprins recent pe o plasă de țânțari o insectă originară din America de Nord. Entomologul Alexandru Pintiloaie a confirmat prezența acestei specii în oraș, explicând că insecta, cunoscută sub numele de „Red-headed ash borer” sau „Neoclytus acuminatus”, a fost văzută pentru prima dată în România în urmă cu peste 20 de ani și s-a extins treptat.

Specia a fost văzută prima dată în România în 2002

Un exemplar rar al speciei de croitor „Red-headed ash borer” a fost recent observat în zona Copou din Iași. Alexandru Pintiloaie, specialist în entomologie, a explicat pentru Ziarul de Iași că această specie a fost observată pentru prima dată în România în 2002, în vestul țării.

 

„Este o specie de croitor originară din America de Nord, dar stabilită la momentul actual și în cateva țări din Europa, inclusiv România. La noi, primul exemplar a fost găsit în 2002, în vestul țării, dar în ultimii ani specia s-a extins și e prezentă în mai multe zone din România, inclusiv în Pârcovaci, Hârlău, din județul Iași. Prin urmare, era doar o chestiune de timp să ajungă și la noi în oraș, în zona urbană”, a declarat specialistul.

 

Cu ce se hrănește insecta

Larvele acestei specii se hrănesc cu lemn, transformând duramenul (partea centrală a trunchiului unui arbore) aproape complet în pulbere. În Carolina de Nord, insectele pot avea până la trei generații pe an. Gândacii adulți apar primăvara, odată cu încălzirea vremii, și rămân activi până în toamnă, când vremea începe să se răcească.

 

„Nu are venin sau otravă, nu mușcă, e complet inofensiv”, a subliniat Pintiloaie. De asemenea, el a menționat că în Europa, aceste insecte nu ar avea un impact negativ asupra ecosistemelor și nu reprezintă niciun pericol pentru oameni.