O trombă marină s-a produs într-o stațiune de pe litoralul românesc. Fenomenul i-a panicat pe turiști

O trombă marină s-a produs într-o stațiune de pe litoralul românesc. Fenomenul i-a panicat pe turiști

O trombă marină s-a produs, joi, într-o stațiune de pe litoralul românesc. Fenomenul a fost observat de turiști, lăsându-i fără cuvinte și provocând, totodată, panică. Cu toate acestea, n-au ratat ocazia să imortalizeze momentul.

Trombă marină pe litoralul românesc. Fenomenul a fost surprins de turiști

Imaginile au fost surprinse de turiștii aflați la malul Mării Negre, în stațiunea Saturn și în Mangalia. Oamenii care erau la plajă au văzut fenomenul în largul mării. Fenomenul meteorologic este similar unei tornade, deoarece coloana de aer apare deasupra apei, învârtindu-se cu rapiditate, potrivit experților.

Meteorologii, citați de Știrile Pro Tv, spun că tromba marină a fost atrasă de un ciclon care se îndreaptă către zona costieră din țara noastră și Bulgaria. În acest context, ploile vor fi prezente în următoarele trei zile.

„Dincolo de faptul că marea nu s-a mai putut opune fronturilor care veneau dinspre vest, ea încălzită fiind, ea a început să ridice cantități de aer cald în atmosferă.

A intrat în coliziune cu toate fronturile care veneau și în acest fel să se formeze cicloane, tornade chiar și să aducă astfel natura într-o stare de enervare”, a transmis biologul Adrian Bâlbă, pentru Știrile Pro Tv.

Trombă marină pe litoralul românesc. Foto constantatv.ro

„Dobrogea este prima regiune din țară afectată”

După cum precizam, fenomenul duce la apariția ploilor, Dobrogea fiind afectată deja. În Constanța, precipitațiile abundente au provocat haos, străzile fiind inundate și mașinile blocate în trafic.

Probleme au fost și pe faleza din Năvodari și în localitatea Malcoci, din județul Tulcea. Locuitorii de aici au fost avertizați printr-un mesaj RO-Alert cu privire la evoluția fenomenelor meteorologice.

„Ciclonul este un câmp de presiune atmosferică scăzută, care de exemplu a luat naștere acum în vestul Mării Negre. Dobrogea este prima regiune din țară afectată”, a declarat Ioana Bucșă, meteorolog INMH Constanța.

Tromba marina reprezintă o coloană de aer prezentă, de cele mai multe ori, în zonele calde, cu umiditate ridicată. Vârtejul apare pe mare și are un diametru de 50 de metri. Viteza vântului poate atinge 80 km/h, conform experților.

 

Please follow and like us:
Pin Share