Oamenii continuă să ignore pericolul și hrănesc urșii pe marginea drumului. Șapte persoane s-au ales cu amenzi

Oamenii continuă să ignore pericolul și hrănesc urșii pe marginea drumului. Șapte persoane s-au ales cu amenzi

Tot mai mulți oameni se aventurează să hrănească urșii flămânzi de pe marginea drumului și ignoră avertismentele. Nu mai puțin de șapte persoane au fost amendate pentru că au fost prinse în timp ce hrăneau cinci urşi, pe DN2D, tronsonul Lepşa – Ojdula, conform informării emise de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vrancea.

Oamenii continuă să ignore pericolul urșilor și îi hrănesc pe marginea drumului

„În cursul zilei de sâmbătă, jandarmii vrânceni au fost informaţi prin apel la numărul unic de urgenţă 112 că mai mulţi urşi se află pe partea carosabilă a DN2D, tronsonul Lepşa – Ojdula, în apropierea limitei de judeţ.

Ajuns la faţa locului, echipajul de jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Lepşa a constatat faptul că şapte persoane hrăneau cinci exemplare de urs prezente în zonă. Persoanele în cauză au fost sancţionate contravenţional conform Legii 407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic”, se arată într-un comunicat al IJJ Vrancea, potrivit Agerpres.

De asemenea, jandarmii montani au încercat alungarea urşilor în pădure cu mijloacele din dotare, inclusiv spray-ul special folosit în cazul acestor animale.

Jandarmii au ținut să readucă în vederea turiștilor care se aventurează că, pe lângă pericolul la care se expun hrănind animalele sălbatice, acest lucru poate fi pedepsit prin lege. Cei ce o încalcă primesc amenzi între 500 şi 1.500 de lei conform articolului 48 din Legea 407/2006.

De partea cealaltă agențiile de turism invită oamenii în safari cu urși

În ciuda faptului că recentele incidente în care urșii au ucis turiști au generat o stare de panică, unele agenții de turism au găsit o oportunitate de a face profit din situația urșilor care apar pe Transfăgărășan. 

Ghizii percep taxe de la turiștii străini ca să-i ducă să vadă mai de aproape animalele. Oferte de “safari” cu urși se găsesc peste tot, iar cei interesați de o astfel de experiență plătesc 100 de euro. Practic, turiștii plătesc pentru a vedea urșii din mașină, potrivit Știrile ProTV.

Fascinați de aceste animale, mulți turiști nu își dau seama că un urs care devine dependent de hrana oferită de oameni este un urs în pericol de moarte. Ministrul mediului a anunțat măsuri pentru a stopa acest fenomen.

„Am dispus instalarea unor camere de supraveghere video pentru acele situații în care turiștii, deși au fost avertizați, nu respecta legea”,  a spus Mircea Fecehet, ministrul mediului.

Please follow and like us:
Pin Share