Oamenii de știință reușesc să inverseze daunele sinaptice cauzate de Alzheimer la șoareci: Care sunt șansele de reușită la oameni

RMAG news

Oamenii de știință din Japonia au reușit să inverseze semnele bolii Alzheimer la șoarecii de laborator. Ei au restabilit funcția sănătoasă a sinapselor, părți critice ale neuronilor care transmit mesaje chimice către alți neuroni.

Ce au reușit cercetătorii

Secretul constă în dezvoltarea unei peptide sintetice, un mic pachet de aminoacizi – un mini-proteină, dacă vreți – și injectarea acestuia pe cale nazală la șoareci, într-un experiment detaliat într-un studiu publicat în jurnalul Brain Research.

Desigur, șoarecii sunt foarte diferiți de oameni. Dar dacă tratamentul va supraviețui testelor clinice pe participanți umani, ar putea duce potențial la un nou tratament pentru boala Alzheimer, o condiție degenerativă tragică care afectează zeci de milioane de oameni din întreaga lume.

„Sperăm cu tărie ca peptidele noastre să treacă prin teste și să ajungă la pacienții cu Alzheimer fără mari întârzieri și să le salveze simptomele cognitive, care sunt principala preocupare a pacienților și a familiilor lor”, a declarat profesorul Tomoyuki Takahashi, de la Institutul de Știință și Tehnologie din Okinawa, și investigatorul principal al studiului, într-o declarație.

Pentru acest studiu, cercetătorii s-au concentrat pe modul în care proteina tau perturbă comunicarea chimică dintre neuroni.

În boala Alzheimer, tau se acumulează în creier și interferează cu procesele normale din sinapse, consumând un tip de enzimă numită dinamina, o componentă cheie în funcționarea sinaptică sănătoasă a neuronilor.

Experimente pentru Alzheimer

Injectarea peptidei pare să prevină această interacțiune cu dinamina, ceea ce duce la inversarea simptomelor bolii Alzheimer la șoareci și restabilirea funcției lor cognitive, atâta timp cât sunt tratați devreme.

Membrii echipei de cercetare sunt foarte optimiști că studiul ar putea fi transformat într-un medicament viabil care să trateze această boală devastatoare, dar recunosc că va dura mult timp.

Trecerea de la experimente pe șoareci la studii clinice și apoi la un medicament disponibil comercial poate dura decenii.

„Vaccinul împotriva coronavirusului ne-a arătat că tratamentele pot fi dezvoltate rapid, fără a sacrifica rigoarea științifică sau siguranța”, a declarat Chia-Jung Chang, cercetător la Institutul din Okinawa și primul autor al studiului, într-o declarație.

„Nu ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple la fel de repede, dar știm că guvernele – în special în Japonia – doresc să abordeze boala Alzheimer, care afectează atât de multe persoane. Și acum, am învățat că este posibil să inversăm eficient declinul cognitiv dacă este tratat într-un stadiu incipient”.