Obiceiul banal care duce la blocarea creierului. Medicul Vlad Ciurea spune că mulți îl au și nu își dau seama ce se întâmplă, de fapt

Obiceiul banal care duce la blocarea creierului. Medicul Vlad Ciurea spune că mulți îl au și nu își dau seama ce se întâmplă, de fapt

Un obicei întâlnit la multe persoane care poate bloca funcționarea normală a creierului. Neurochirurgul Vlad Ciurea explică ce se întâmplă, de fapt.

Obiceiul banal care duce la blocarea creierului. Mulți nu își dau seama

Frica și anxietatea pot conduce la o senzație puternică de blocare a creierului, afectând capacitatea de a gândi clar și de a lua decizii. Această stare poate fi paralizantă și afectează foarte mulți oameni. Ce spune medicul Vlad Ciurea?

Faimosul neurochirurg a subliniat că, în momentul în care trecem prin stări de frică și anxietate, toate procesele cerebrale se blochează. Este important să identificăm sursa anxietății și să găsim modalități de a gestiona stresul.

Dr. Vlad Ciurea a fost invitat în emisiunea Sfat de Sănătate, de la Antena 3 CNN, unde face dezvăluiri uluitoare. El explică de ce mulți oameni se blochează în momentele de panică.

„Anxietatea blochează tot. Unul din elementele grele ale creierului este această frică. Dacă intri în frică, panică toate procesele cerebrale se blochează. Trebuie să nu intrăm în această frică”, a declarat reputatul neurochirurg, Vlad Ciurea.

Mulți oameni trec prin stări de anxietate atunci când trebuie să meargă la o consultație sau când primesc un diagnostic. De aceea, neurochirurgul Vlad Ciurea îndeamnă oamenii să meargă preventiv la medic. Nu trebuie să avem teama de a merge la doctor. El recomandă ca fiecare persoană să găsească medicul potrivit cu care să poată discuta de la om la om.

Relația dintre medic și pacient este foarte importantă

În cadrul emisiunii, dr. Vlad Ciurea vorbește despre cât de importantă este legătura dintre medic și pacient. O relație bună ajută atât la prevenirea unor boli, cât și la descoperirea unui diagnostic într-un timp scurt. Mai mult, se poate pune la cale un plan potrivit pentru a combate eficient problema.

„Când am aflat un diagnostic formulat, în primul rând trebuie să vorbim cu un specialist în boala respectivă. Sunt spitale, sunt specialiști, sunt cadre universitare şi trebuie să ne găsim o persoană cu experiență.

Putem afla ce cunoștințe are în spate medicul respectiv, ce pregătiri a făcut în acest domeniu, iar doctorul acela trebuie în primul rând să aibă timpul necesar. Un doctor care se grăbește nu poate să salveze o viață, nu poate să dea o informație corectă”, a declarat neurochirurgul Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.

De asemenea, dr. Vlad Ciurea spune că nu poți să prezici cât timp durează un consult. Unii pacienți au nevoie de 20 de minute, în timp de alții pot petrece o oră în cabinetul doctorului. Pacientul trebuie ascultat, înțeles și ”lăsat să vorbească cât mai mult”.

„Medicina nu se face cu ceasul, nu se poate să pui ceasul să sune după 20 de minute. Într-adevăr, dacă ai un pacient pe care îl cunoști foarte bine și a venit la un control, are un istoric medical în spate, da, să zicem că poate dura 20 de minute consultul.

Dar un pacient care intră pe ușă prima dată poate să stea și o oră, pentru că tot mai are câte ceva de spus. (…) Relația dintre medic și pacient este foarte importantă. Pacientul trebuie lăsat să vorbească, el însuși să furnizeze datele, iar acea povestire, anamneză, cum îi spunem noi medicii, este foarte importantă. Practic 50% din diagnostic este formulat din cuvintele pacientului”, a mai spus prof. univ. dr. Vlad Ciurea.