Obiect vechi de 3.000 de ani, găsit într-o pădure din Mureș. Ce a scos la suprafață un arheolog

Obiect vechi de 3.000 de ani, găsit într-o pădure din Mureș. Ce a scos la suprafață un arheolog

O nouă descoperire rară a fost făcută de un vânător de comori în județul Mureș. Acesta căuta printr-o pădure și a dat peste o spadă de bronz veche de 3.000 de ani.

Descoperire impresionantă într-o pădure din Mureș

Sabia poartă poveștile unei civilizații foarte vechi și a reușit să fie scoasă întreagă din pământ. După ce autoritățile competente vor stabili valoarea tezaurului, arheologul va fi răsplătit, conform Știrile ProTV.

Spada are o vechime de 3.000 de ani și a fost descoperită din întâmplare de un căutător de comori. Cu toate acesta, descoperirea a fost realizabilă cu aparatul pe care bărbatul, pasionat de istorie, și l-a cumpărat în urmă cu câțiva ani. Detectorul de metale i-a purtat noroc și a dat peste o mare descoperire.

„În weeekend și când e vremea bună, suntem pe teren. Sunt sute de ore în spate. Nu se pot descoperi în stare bună, că au totuși 3.000 de ani, dar asta a avut noroc. Fericirea e mare că poți să ții în mână așa ceva”, spune pentru Știrile ProTV Narcis Carțis, căutător de comori.

În momentul în care sunt descoperite, comorile nu trebuie atinse și sunt chemați arheologii. Ei se ocupă de scoaterea în siguranță a vestigiilor, la fel ca și în acest caz.

Sabia ar data dinainte de Hristos

„Ne-am dat seama că este vorba de o spadă de bronz întreagă, care a fost depusă la o adâncime de aproxmativ 30 de centimetri. Fiecare spadă este considerată unicat, de acesta presupunem că a fost făcută la comandă”, a povestit pentru sursa citată Botond Rezi, arheolog.

Sabia pare să fie chiar din secolele XIII-XII înainte de Hristos, spun arheologii. „Aceste spade erau produsele de top ale perioadei. Poate fi catalogată în categoria descoperirilor izolate, pentru că nu am găsit alte piese. Confecționarea lor necesită foarte mare cunoștiință și valoarea lor este mare”, a mai adăugat Botond Rezi.

Legea din România arată că cei care dau peste comori sunt nevoiți să le dea autorităților. Recompensa pe care o primesc este de 30-45% din valoarea obiectului găsit, dacă este autentic.

Trei arheologi din județul Botoșani au făcut o descoperire foarte valoroasă luna trecută în pădurea Aluniș, găsind un colier celtic și două fragmente de podoabe datând din jurul anului 500 î.Hr.

Colierul și celelalte artefacte au fost descoperite într-o groapă, iar bijuteriile au fost trimise la Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani pentru verificare. Anterior, descoperirile arheologilor includeau în principal monede din perioada comunistă.

Please follow and like us:
Pin Share