Olandezii cer falimentul Șantierului Naval Mangalia

RMAG news

Damen Olanda a solicitat Tribunalului Constanța declararea falimentului șantierului naval Damen Mangalia, la care deține 49% din acțiuni, din cauza unor datorii neplătite în valoare de aproximativ 160 de milioane de euro. Aproape 75% dintre angajați ar putea fi trimiși în șomaj tehnic începând din iunie. În premieră, Profit.ro a anunțat că Grupul olandez Damen a dat România în judecată la o curte internațională de arbitraj, cerând rezilierea acordului de asociere din 2018, care a făcut din statul român acționar majoritar (51%) al Damen Shipyards Mangalia SA, lăsând Damen cu 49% din capital și controlul managementului operațional.

Damen Holding BV a inițiat procedura de faliment pentru Damen Shipyards Mangalia, invocând datorii neplătite de circa 160 de milioane de euro, reprezentând împrumuturi acordate din 2018. „Este vorba de împrumuturi scadente acordate societății din momentul preluării acțiunilor până în prezent”, a explicat Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul. Reprezentanții Damen Shipyards Mangalia au refuzat să comenteze.

Profit.ro a raportat că Grupul olandez Damen a cerut, de asemenea, despăgubiri de jumătate de miliard de euro și a solicitat rezilierea acordului de asociere din 2018. Pârâtă în acest caz este compania românească de stat Șantierul Naval 2 Mai SA, controlată de Ministerul Economiei, care deține 51% din Damen Shipyards Mangalia.

Luna trecută, angajații șantierului Damen din Mangalia au trimis o scrisoare deschisă Guvernului, avertizând că, în lipsa unor măsuri concrete, există riscul ″iminent″ de întrerupere temporară a activității pentru cei mai mulți dintre ei, din cauza volumului scăzut de muncă și a datoriilor semnificative. Un document oficial arată că, în caz de pierdere a litigiului arbitral, ar putea fi afectat principiul continuității activității.

În august anul trecut, Damen a emis o notificare de reziliere a acordului din 2018, cerând despăgubiri de jumătate de miliard de euro. Olandezii au invocat o lege adoptată în iunie 2023, care a eliminat excepțiile de la legislația guvernanței corporative, aplicabile anterior șantierului Damen din Mangalia. Damen susține că noua lege încalcă condițiile inițiale care au stat la baza investiției în șantierul din Mangalia.

Damen a furnizat finanțare, know-how și resurse specializate pentru a transforma șantierul într-unul competitiv, însă schimbările legislative au afectat acest aranjament. În august 2023, Damen a cerut cooperarea autorităților române pentru implementarea eficientă a procedurii de retragere. De asemenea, pe 28 iunie 2023, Damen a lansat o campanie de recrutare pentru angajarea a peste 200 de noi salariați.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că legea prevede o perioadă tranzitorie care permite Damen să își exercite prerogativele manageriale conform acordului din 2018. Damen Shipyards Mangalia nu și-a raportat încă rezultatele pe 2022, dar în perioada 2019-2021 a înregistrat pierderi cumulate de aproximativ 338 milioane lei.

The post Olandezii cer falimentul Șantierului Naval Mangalia appeared first on Cotidianul RO.