OMS, semnal de alarmă cu privire la boala „oaselor rupte”. Poate fi foarte dureroasă și nu are un tratament specific

OMS, semnal de alarmă cu privire la boala „oaselor rupte”. Poate fi foarte dureroasă și nu are un tratament specific

Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă cu privire la înmulțirea cazurilor de febră denga, cunoscută și sub numele de „febra oaselor rupte”. Cel mai recent raport al OMS arată că bilanțul mondial a înregistrat o creștere substanțială în ultimii cinci ani, dar că această creștere a fost deosebit de pronunțată în Regiunea Americilor.

 

OMS, semnal de alarmă cu privire febra denga, așa-numita boală a „oaselor rupte”

 

Până la 30 aprilie, către OMS au fost raportate peste 7,6 milioane de cazuri de febra denga la nivel mondial în 2024, printre care 3,4 milioane de îmbolnăviri confirmate, peste 16.000 de cazuri severe și peste 3.000 de decese.

La nivel global a fost înregistrată o creștere substanțială a numărului de cazuri raportate în ultimii cinci ani, dar creșterea a fost deosebit de pronunțată în Regiunea Americilor, acolo unde bilanțul a trecut de 7 milioane până la sfârșitul lunii aprilie, depășind recordul anual de 4,6 milioane din 2023.

Numărul țărilor care au înregistrat deja o transmisie activă în 2024 a ajuns la 90. În plus, avertizează OMS, multe țări endemice nu au mecanisme solide de depistare și raportare, ceea ce înseamnă că situația reală ar putea fi chiar mai gravă.

„Având în vedere amploarea actuală a focarelor de febră denga, riscul potenţial de răspândire pe plan internaţional şi complexitatea factorilor care influenţează transmiterea, riscul global la nivel mondial este în continuare evaluat ca fiind ridicat şi, prin urmare, febra denga rămâne o ameninţare globală pentru sănătatea publică”, declară reprezentanții OMS în raportul publicat vineri.

 

Deși majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, febra denga poate fi foarte dureroasă

 

Virusul denga se transmite la oameni prin mușcătura de țânțar infectat. De obicei, cazurile sunt asimptomatice sau se soldează cu o boală febrilă ușoară.

Totuși, există cazuri de febră denga severă, în care se poate ajunge inclusiv la șocuri, sângerări grave sau afectare severă a organelor. Pot apărea dureri de cap, dureri oculare, erupții cutanate, dar și dureri articulare și musculare, de unde și denumirea de „febră a oaselor rupte”.

Nu există un tratament specific pentru febra Denga, dar există metode de prevenție. În cazul formelor severe, cele cu febră hemoragică, obiectivul principal al tratamentului se referă la menținerea volumui de sânge circulant.