ONU, „profund șocată” de operaţiunea Israelului de eliberare a ostaticilor din Gaza și de impactul asupra civililor palestinieni

ONU, „profund șocată” de operaţiunea Israelului de eliberare a ostaticilor din Gaza și de impactul asupra civililor palestinieni

ONU este „profund şocată” de impactul operaţiunii de eliberare a ostaticilor asupra civililor şi „profund consternată” de faptul că Hamas continuă să deţină ostatici, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Toate aceste acţiuni, de ambele părţi, ar putea fi încadrate la crime de război”, a declarat Jeremy Laurence, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului la Geneva.

Acesta a făcut referire și la modul în care raidul a fost efectuat, având în vedere zona dens populată de civili palestinieni.

„Într-o zonă atât de dens populată pune serios sub semnul întrebării problema respectării principiilor diferenţierii, proporţionalităţii şi precauţiei- enunţate astfel în legile războiului – de către forţele israeliene”, a subliniat Laurence într-o întâlnire cu presa.

Înaltul Comisariat a arătat că „este, de asemenea, profund consternat de faptul că grupări înarmate palestiniene continuă să deţină numeroşi ostatici, în cea mai mare parte civili, ceea ce este interzis prin dreptul umanitar internaţional”, a subliniat Laurence.

„În plus, deţinând ostatici în zone atât de dens populate, grupările înarmate pun în pericol atât viaţa civililor palestinieni, cât şi pe cea a ostaticilor înşişi, în pericol suplimentar ca urmare a ostilităţilor”, a afirmat el.

Armata israeliană a anunţat, sâmbătă, că a eliberat patru ostatici din mâinile grupărilor înarmate palestiniene care îi capturaseră în cursul atacului fără precedent în sudul Israelului în 7 octombrie 2023.

Bilanțul este „aproape 100% exact”

Gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza şi responsabilă de atacurile din 7 octombrie,a anunțat că 274 de persoane au fost ucise şi 698 rănite în cursul operaţiunii desfășurate de către armata israelienă.

Purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat a precizat că nu dispune de un mijloc independent de verificare a bilanţului comunicat de Hamas, dar „consideră că este aproape 100% exact”.

El a recunoscut că este mai dificil să le verifice din cauza circumstanţelor excepţionale de pe teren, precizând: „Credem că aceste cifre sunt fiabile, altfel noi nu le-am fi folosit, e simplu ca bună ziua”.

Acesta a mai spus că nu deține informaţii despre faptul că forţele speciale israeliene ar fi utilizat cel puţin un vehicul destinat transportului de ajutor umanitar.

Mai mulţi martori, intervievaţi de AFP, au relatat prezenţa unui camion frigorific în zona în care au fost eliberaţi ostaticii.

Misiunea israeliană de pe lângă instituţiile ONU din Geneva a reacţionat rapid, notând că Înaltul Comisariat pentru drepturile omului „a realizat într-un final că Hamas îi utilizează pe palestinieni drept scuturi umane”.

„Totuşi, în loc să adopte o poziţie clară şi coerentă împotriva acestei strategii odioase, el s-a obişnuit să calomnieze Israelul. De data aceasta pentru că ne-am salvat ostaticii”, a subliniat misiunea într-un comunicat.

Patru ostatici au fost salvați de armata israeliană pe 8 iunie de la Al-Nuseirat, centrul Gazei, în urma unei operațiuni în forță, „Semințele verii”, care a fost planificată de câteva săptămâni.

Nu este clar dacă salvarea ostaticilor şi asaltul aerian israelian au făcut parte din aceeaşi operaţiune, dar ambele au avut loc în oraşul Al-Nuseirat din Gaza, o zonă cu foarte multe construcţii şi deseori prinsă în războiul de opt luni dintre Israel şi Hamas, grupul islamist aflat la putere în teritoriul palestinian.

FOTO: Hepta