Ora la care ar trebui să înceapă elevii cursurile. Un medic pediatru spune adevărul

Ora la care ar trebui să înceapă elevii cursurile. Un medic pediatru spune adevărul

Recomandările medicului pediatru în privința începerii cursurilor

Medicul pediatru Celia Levavasseur a subliniat importanța ajustării programului școlar în funcție de vârsta elevilor pentru a se potrivi mai bine cu ritmul lor biologic și nevoile de somn. Aceasta recomandă ca ora de începere a cursurilor să varieze în funcție de categoria de vârstă, pentru a optimiza sănătatea și performanțele școlare ale copiilor și tinerilor.

„Lecțiile ar trebui să înceapă la ora 8:00 la grădiniță și școală primară, la 9:00 la gimnaziu, la 9:30 pentru liceeni și chiar la 10:00 pentru studenți. Cu cât îmbătrânești, cu atât mai puțin efect are asupra ta. Așa că trezirea este mai complicată pentru adolescenți”, a explicat Celia Levavasseur.

Impactul orei de începere asupra adolescenților

Celia Levavasseur afirmă că adolescenții nu reacționează foarte sensibil la cortizol, hormonul responsabil de stimularea trezirii, ceea ce face ca trezirea devreme să fie mai dificilă pentru ei.

Un studiu realizat la Universitatea din Rochester, SUA, în 2017, susține aceste afirmații, indicând că adolescenții care încep cursurile înainte de ora 8:30 au un risc mai mare de a dezvolta simptome de anxietate sau depresie. Cercetătorii subliniază importanța orei de început a zilei pentru sănătatea mentală a adolescenților și recomandă ca aceștia să nu înceapă activitățile academice înainte de 8:30.

Beneficiile somnului suplimentar

De asemenea, studiile arată că elevii de gimnaziu care beneficiază de două-trei ore suplimentare de somn pe săptămână au rezultate școlare mai bune și se simt mai odihniți. Ora de început a zilei școlare influențează somnul, iar tendința adolescenților de a se culca târziu este un factor esențial de luat în considerare.

Ajustarea orei de începere a cursurilor în funcție de vârsta elevilor poate contribui semnificativ la îmbunătățirea sănătății fizice și mentale a acestora, precum și la creșterea performanțelor academice. Recomandările medicului pediatru Celia Levavasseur și rezultatele studiilor recente susțin necesitatea unei reevaluări a programului școlar pentru a răspunde mai bine nevoilor biologice ale copiilor și adolescenților.